John Kristian Skage er pensjonist og hobbyfotograf. Han knipset dette blinkskuddet av en havørn som forsynte seg av pale like sør for Askøy i går.

Han oppdaget havørnen dagen før. Da sto han på kaien i Askøy, ved overgangen Herdlafjorden/Byfjorden, hvor han har et naust.

Fisketur

— Jeg tok et bilde av den torsdag, også, med telelinse. Samtidig bestemte jeg meg for å dra ut på fisketur fredag, sammem med venninnen min, og hive noe pale på sjøen, sier Skage.

Og planen om å få se havørnen igjen, slo til for fullt. Fredagen ble de pale-bonanza for havørnen, og bilde-bonanza for den aktive 72-åringen.

— Jeg har aldri opplevd noe lignende. Det var et utrolig kikk da den svære havørnen kom. Man trenger altså ikke reise til Alaska for å få skikkelig store naturopplevelser, sier han.

Tenk å oppleve sånt halvannen mil fra Bergen!

John Kristian Skage (72)

— Det var utrolig artig. Det var mye måker rundt ørnen, de prøvde å skremme den bort.

Tre-fire paler forsynte den majestetiske fuglen seg med før natureventyret var over.

— Du blir litt sånn andektig. Venninnen min var helt stille når havørnen kom seilende. Det var helt fantastisk, sier pensjonisten.

Ungdommelig nok har han sørget for å dele opplevelsen også med Facebook-vennene sine.

Rykker nærmere by'n

Som BT skrev i slutten av mai, kommer havørnene stadig nærmere bykjernen.

Etter en havørn-observasjon i Hopshavnen ved Ask på Askøy, sa ornitolog Alv Ottar Folkestad at ørnene etablerer seg stadig nærmere menneskene.

— Og det er spesielt i Hordaland, sa Folkestad, som i flere tiår har ledet et prosjekt om havørn. Fuglen ble fredet i 1968.

— Havørnen har oppdaget at menneskene ikke er farlige, og er ikke redd om vi byr den mat, sa han til BT i mai i år.

Havørnbestanden i Hordaland regnes som god. For noen år siden var det 100-150 ørnepar i fylket. Nå er det flere.

Begeistret

Ørneparene holder sammen hele året og hele livet.

Havørn-fotograf John Kristian Skage håper i hvert fall han får flere møter med den flotte fuglen fremover.— Tenk å oppleve sånt halvannen mil fra Bergen sentrum, sier han begeistret.

NÆRMERE BY'N: - Havørnen har oppdaget at menneskene ikke er farlige, sier ornitolog Alv Ottar Folkestad. Havørnene kommer stadig nærmere bykjernen.
John Kristian Skage