Kveldsekspressen fra Oslo til Bergen stående i flere timer mandag kveld mellom Vaksdal og Stanghelle på grunn av nedrevet kjøreledning i går kveld.

— Det kom et j*** smell. Et kjempebrak, sier Eilif Broder Lund, som satt på toget.

Så ble det bekmørkt.

16.000 volt

  • Det gikk en konduktør rundt i den bakerste vognen og sa at ingen måtte finne på å åpne dørene. Ifølge ham lå strømledningen på taket. Vognene er av metall og leder strøm, og det ble sagt at det gikk 16.000 volt strøm gjennom taket. Det hørtes dramatisk ut, sier Lund.

NSB bekrefter at det kan være farlig å gå ut av toget når en kjøreledning er revet ned.

— Nøyaktig hva som ble sagt av konduktøren, er vanskelig å vite. Men umiddelbart høres det riktig ut. En kjøreledning som ligger på taket medfører stor fare, sier Mai-Bente Paulsen, kommunikasjonsrådgiver i NSB.

— Så lenge man ikke vet om det går strøm gjennom den, får passasjerene beskjed om å holde seg inne på toget. Det går ekstremt mye strøm gjennom en kjøreledning. Spenningen er 16.000 volt.

Kan åpne dørene

Paulsen presiserer at det ikke er noen fare for å få strøm i seg så lenge man holder seg inne.

- Kan passasjerene bare åpne dørene og spasere ut ved en togstans?

— Dørene kan kun åpnes med nødåpneren. Det er en knapp som er plombert og merket med rødt, sier Paulsen.

Stupbratt

Etter at strømmen var kuttet, ble de mange passasjerne geleidet ut.

— Det var stupbratt rett ned i Sørfjorden. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne skjedd om dette var en vinternatt, sier Lund.

Passasjerne ble stående en time og vente på en arbeidsvogn, som fraktet dem til Trengereid. Deretter var det buss inn til Bergen.

— Vi ble godt behandlet og informasjonen var god. Men jeg reagerer litt på beredskapen. Er det virkelig slik at folk i finklær skal fraktes med arbeidsvogner når slikt skjer, undrer Eilif Broder Lund.

— Det er veldig utfordrende når toget stopper og det ikke er vei i nærheten. Det er også sjelden andre tog i nærheten. Så det var godt vi fikk opp arbeidsmaskinen. Men dette var uansett ingen ålreit situasjon for passasjerene, sier Mai-Bente Paulsen i NSB.

Fire timer

Klokken 02.30 i natt var passasjerene fremme - fire timer forsinket.

Jernbaneverket opplyste i dag tidlig at Bergensbanen nå er åpnet igjen mellom Stanghelle og Vaksdal etter å ha vært stengt da det var strømløst.

— Enkelte tog kan som følge av hendelsen fortsatt bli forsinket eller innstilt inntil vi er i normal drift igjen, står det på nettsidene til NSB.

Her kan du sjekke om toget ditt er i rute.

Store forsinkelser

  • Strømmen er gått på toget. Det er helt mørkt, fortalte Helen Mehammer (22) til bt.no mandag kveld.

Hun var på vei til Bergen med toget som fikk problemer .

— Vi er midt inne i skogen. Alle må gå over i et ekstralokomotiv. Det kjører frem og tilbake og henter passasjerer og kjører dem til Vaksdal, sa Mehammer (22).

Nattoget fra Bergen til Oslo ble innstilt som følge av problemene, og passasjerene ble transportert med busser på trekningen Stanghelle-Arna, ifølge NTB.

Passasjerene på morgentoget fra Bergen til Oslo ble også kjørt med busser til Voss.