Klokken 12.04 i går ble bystyresalen evakuert. Med store deler av bystyrets medlemmer som tilskuere gikk væpnet politi til aksjon og pågrep Øystein Bønes, De Grønnes andre vararepresentant til bystyret.

— Jeg bærer det hele og fulle ansvaret for politiaksjonen utenfor bystyret, sier Øystein Bønes.

Sprengstoff i sekken

Da 35-åringen sa at han hadde sprengstoff i sekken, utløste han politiaksjon og full evakuering av et fullsatt Bergen bystyre.

— Jeg må bare beklage at det jeg sa for spøk ble oppfattet på denne måten. Jeg beklager overfor bystyrets medlemmer som ble utsatt for dette, jeg beklager overfor Utøya-ofrene som satt i salen, jeg beklager overfor politiet som var nødt til å aksjonere og jeg beklager overfor alle andre, sier Bønes.I store deler av gårsdagen satt han i politihuset. To timer etter løslatelsen møtte BT 35-åringen, som da var sammen med partifelle Tom Sverre Tomren.

Slik forklarer gårsdagens mest omtalte mann sitt livs store tabbe:

Gledet seg til bystyremøtet

— Jeg hadde sett frem til å være i bystyret denne dagen. Jeg var sykmeldt, og hadde derfor mulighet til å følge hele møtet fra galleriet. Før møtet traff jeg flere kjente bystyremedlemmer, og deretter fulgte jeg finansbyråd Liv Røsslands finanstale.

— Fra galleriet sendte jeg gruppeleder Sondre Båtstrand flere tekstmeldinger med innspill til det jeg hadde hørt. Da Røssland var ferdig, gikk jeg ned igjen i første etasje, sier han.I pausen snakket Bønes med flere bystyremedlemmer, inkludert Båtstrand. Han fikk også fatt i byrådets budsjettdokumenter. Disse lå han i sekken sin.

Drama på do

Deretter gikk han på toalettet, der han traff bystyremedlem Peter Chr. Frølich (H). De to hilste.

— Det var rett før møtet skulle begynne etter pausen, og jeg sa noe til ham om at det var kort tid igjen til møtet. Han spurte hva jeg hadde i sekken. Jeg sa at jeg hadde budsjettdokumenter og papirer, og at resten av sekken var fylt med sprengstoff. Jeg sa det med et smil. Det var ment som en spøk, sier han.Da skal Frølich ha snudd seg brått, og sagt: "Det der var en veldig dårlig spøk".

Bønes sier at Frølich ba om å få gå gjennom sekken hans, noe han sa ja til.

— Mens jeg sto foran pissoaret dro han ned glidelåsen på sekken og tok noe ut av den. Det ble lagt på plass igjen, og Frølich gikk ut.

Følte seg beklemt

Da Bønes kom ut i gangen, var bystyret i ferd med å bli tømt, og Bønes ante etter hvert at det som skjedde hadde med ham å gjøre. Han skjønte at bombealarmen hadde gått.

Han spurte Frølich om det var andre mistenkte. Da skal Frølich ha tatt kontroll over ham og sagt "dette er en sivilrettslig arrest".

Jeg sa at jeg hadde budsjettdokumenter og papirer, og at resten av sekken var fylt med sprengstoff

— Jeg blir stående sammen med Høyre-representanten Norvald Visnes. Han tok fra meg mobilen min. Jeg visste godt at Visnes var tidligere lensmann i Fana. Han sa at vi skulle vente på politiet.

Det tok litt tid før politiet kom, og Bønes forteller at Visnes ble utålmodig. Det skal ha vært like før de to gikk sammen over gaten til politihuset.

Fullt bevæpnet

Så startet et drama som aldri før er sett utenfor byens gamle rådhus. Fullt bevæpnet politi kom mot Bønes. Den ene politimannen pekte våpenet mot ham, og Bønes ble kald og redd på samme tid.

— Selv om du vet at de er profesjonelle, så kjenner du på angsten for at noe galt skal skje, sier han.Bønes måtte legge seg ned på magen. Han ble påsatt og håndjern, men sier at han ellers ble fint behandlet.

— Da operasjonslederen kom, ba jeg om å få noe over hodet. På det tidspunktet var jeg ganske sjokkert og overrasket, sier Bønes.

Godtar bot

På politikammeret ble Bønes i rundt seks timer. Først ventet han på glattcellen, deretter gikk han i avhør.

— Jeg signerte på at jeg ville godta en bot. Så fortalte de at det sto pressefolk utenfor og tilbød meg å kjøre meg vekk, noe jeg takket ja til.

Bønes er svært lei seg for at spøken hans utløste politiaksjonen. Når han for høre at det var to AUF-ere i bystyresalen som hadde vært på Utøya i salen, beklager han ytterligere.

— Det er trist at dette skal være med å vekke vonde minner, sier han.

- Forstår du at Frølich reagerte som han gjorde?

— Ifølge politiet hadde Frølich oppfattet at jeg sa at han hadde kort tid igjen å leve. Da jeg så fortalte at jeg hadde sprengstoff i sekken, kan jeg forstå at han reagerte som han gjorde, sier Bønes. Som understreker at han ikke sa til Frølich at Høyre-politikeren hadde kort tid igjen å leve.

Øystein Bønes stilte i går kveld alle sine verv i Miljøpartiet De Grønne til disposisjon.

BEKLAGER: - Ikke minst er det trist at dette skal vekke vonde minner for Utøya-ofrene, sier Øystein Bønes fra Miljøpartiet De Grønne.
EIRIK BREKKE