Fredag ettermiddag har en geolog vært og undersøkt rasstedet i Norheimsund, og konkludert med at alle evakuerte får flytte hjem.

Til sammen 17 personer fra fem husstander ble evakuert torsdag ettermiddag og kveld.

Ingen personer skadet

Det første raset gikk i Vallandsvegen. Raset var cirka 20 meter bredt og 30-40 meter langt, ifølge øyenvitner på stedet.

REDD: Familien Tveitane bor nedenfor det hvite huset der raset startet. De tror det hvite huset står trygt, men tør ikke være helt sikre. - Hvis det skulle skje noe med det huset, da ligger vårt hus tynt an. Det er grådig bratt her, sier familiefar Tor Tveitane.
SIGBJØRN LINGA, HORDALAND FOLKEBLAD

Det ble meldt like før klokken 17 torsdag ettermiddag. Ingen personer er skadet.Tor Tveitane (58) bor i huset som fikk raset tettest på seg. Tobarnsfaren i Vallandsvegen sto på kjøkkenet og laget middag torsdag ettermiddag.

Da merket han «litt rystelser». Hele familien på fire var hjemme — Tor selv, konen og barna på 14 og 16 år - pluss at to var på besøk.

- Lekehytten veltet forbi

— Da jeg kikket ut, så jeg en lekehytte vi har oppi skråningen komme veltende nedover, sier 58-åringen.

— Da forsto jeg at det var gått ras.

Han synes hendelsen var «en smule dramatisk».

— Spesielt når jeg tenker på hva som kunne skjedd, hvis raset for eksempel hadde vært større.

«Grådig bratt»

Tveitane er nå evakuert sammen med familien i nabohuset og personer fra ytterligere en husstand.

En lekehytte vi har oppi skråningen kom veltende nedover

Tor Tveitane (58), evakuert beboer i Kvam

Han kan ikke huske å ha hørt om ras i området siden 50-tallet.

— Raset er ikke så grådig stort, men det har sklidd av fjellet. Der raset startet, over vårt hus, står det et ganske stort hus. Hvis det skulle skje noe med det huset, da ligger vårt hus tynt an. Det er grådig bratt her, sier familiefaren.

GEOLOG: Kommunegeologen i Kvam, Ture Dolvik, ble kalt ut etter raset. Raset startet ved det hvite huset i bakgrunnen. Først i morgen, fredag, kan Dolvik og en geolog-kollega avgjøre om de 12 evakuerte får flytte hjem igjen.
SIGBJØRN LINGA, HORDALAND FOLKEBLAD

Hvor han og familien skal overnatte i natt, vet han ikke helt ennå.— Trolig vil vi bo hos noen naboer som bor i nærheten, sier Tveitane.

Mye regn

— Det er mye regn som er årsaken til raset, sier Leif Skår, med ansvar for drift, vei og prosjekt i Kvam kommune. BT snakket med ham klokken 17.40 fredag.

— Vi holder på å sjekke ut blant annet hvordan vannet renner og å stenge av det berørte området. De evakuerte får ikke flytte inn igjen verken i kveld eller natt, sier Skår.

Raset er ifølge Skår helt tett på ett hus og cirka 10 meter fra et av de andre evakuerte husene.

Den eneste registrerte skaden etter raset så langt er en lekehytte som ble tatt av raset.

Ny evakuering

Torsdag kveld gikk et nytt ras i Steinsdalsveien i Norheimsund. To hus ble evakuert, i tilllegg til de tre som ble evakuert tidligere på kvelden. Det skal ikke være skader på bygningsmasser. En geolog fra kommmunen har sett på rasområdet i Steinsdalsveien.

— Ingen kan bo der i natt. Raset er lite på nåværende tidspunkt, men det kan utarte seg på grunn av været, sa operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt torsdag kveld.