— Jeg oppdaget det da jeg kom hjem fra jobb i firetiden. Båten som vanligvis ligger fem meter fra vannet, lå plutselig og fløt på plenen. Endene som vanligvis er ute på vannet, var også inne i hagen, sier Birgit Berger.

Hun bor i Blomsterdalen i Fana, hvor Ådlandsvatnet har steget noe voldsomt i ettermiddag.

— Vanligvis er det bare grønt gress her. Det går også en sti her, hvor vi av og til går på tur. Det er ikke mulig i dag, sier hun.

Båten er egentlig lagt på land for vinteren.

Frem mot 24-tiden i kveld, kan flere steder i Hordaland bikke 100 millimeter nedbør på et døgn.

— I går kom det nesten 50 millimeter. I dag over 40, og det kan godt hende det kommer ti-femten millimeter til utover kvelden, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid hos Vervarslinga på Vestlandet.

I NVEs flomvarsel heter det at «kulminasjon av vannføringen ventes i løpet av fredagen», men det ventes ikke vannføringer over femårsflom.

Våt vei hjem

I Vaksdal har også regnet skapt trøbbel. Da Helen Opheim Fanebust og hunden gikk på tur i Herfindalen, oppdaget de en sti som var stengt for ferdsel. Her hadde elven gått ut av sin vanlige bane.

— Bekken hadde rett og slett tatt overhånd, og gikk ikke lenger under trappene, men over trappene, forteller Fanebust.

Christian i Forskjønnelsen.jpg

I Bergen sentrum har det samlet seg store vannmengder en rekke steder.

Da Sissel Solberg-Johansen og sønnen Christian (4) skulle gå hjem fra barnehagen, måtte de opp en trapp til Forskjønnelsen i Fjellsiden. Her var det ikke lett å komme seg frem, særlig ikke uten å bli kliss klass.

— Det gikk en elv nedover trappene. Det blir sånn her når det styrtregler. Min sønn syntes det var kjempegøy. Han skal nå ta med seg brødrene ut for å leke med papirbåter. De eldre i området synes ikke dette er like kjekt, forteller mamma Solberg-Johansen.

Resten av helgen ser heller ikke lys ut, ifølge meteorologen.

— Det vil bli en grå helg med nedbør både lørdag og søndag. Det blir et lite lysglimt i midten av dagen i morgen, men ellers mye regn, sier Fagerlid.

VANNET TOK STIEN: Her i Herfindalen i Vaksdal har vannet tatt stien. - Det er elver og vann overalt, forteller turgåer Helen Opheim Fanebust.