— Politikken kan jo være veldig gøy. Klarer man å holde en gøy tone, så kunne det gått mye bedre med alle politikere.

Tommy Vågen snakker mens han jobber. Han har et akvarium som må tømmes for løv. Akvariet er også kupeen på en Volvo 240, den eneste bilen i Norge som er godkjent for å kjøre med 1700 liter vann og gullfisk om bord.

— Det store kicket er å kjøre bilen i dykkerdrakt. Men ikke nedover bakker, da blir det for store krefter.

- Alle meninger er bra

Så snart løvet er fjernet skal Vågen fylle vann og kjøre ned til valgboden på Torgallmenningen for å skape litt blest om Folkemakten.

— Siv var redd folk hadde boikottet oss, så vi må jo gjøre noe for å få oppmerksomhet.

Tommy, Frihetspartiet002.jpg
Odd Mehus

Damen han snakker om er Siv Gørbitz, bystyrerepresentanten som kom på kant med resten av Fremskrittspartiet for tre år siden. Gørbitz har nå startet et nytt parti, men står ikke selv på valglisten. Til det har hun visstnok for sterke meninger om politikk, i motsetning til Tommy Vågen.— Mine meninger er ikke viktigere enn andre sine, selv om de kan være verdifulle. Politiske ledere må hjelpe befolkningen å komme frem med sine syn, ikke tre sine egne meninger nedover hodet på dem. Alle meninger er bra, sier Vågen.

Avstemming på internett

Ideen bak Folkemakten er enkel, men omstridt: Partiets representanter skal ikke ta stilling til noen saker. I stedet skal alle politiske avgjørelser tas gjennom nettavstemning blant partimedlemmene.

— Politikerne skal tjene folk, det er ikke folk som skal tjene dem. Jeg synes denne ideen er god nok til å prøves.

Tommy, Frihetspartiet025.jpg
Odd Mehus

Tunet på Titlestad tyder på at han er en mann med sans for uvanlige løsninger. Mellom presenninger og skrot står en hjemmelaget ubåt og en bil med en motorsykkel stikkende opp av taket. Maleren Vågen holder på å bygge atelier 30 meter oppe i en gran, men er ellers kjent for å male bilder under vann.

Ventil

Han har aldri vært borte i politikk før, men fikk sansen for Folkemaktens slagord, «Ærlighet først».

— Folk bruker politikk som en fiskekrok for å komme i posisjon, så gir de katten i hva de lovet. De har dratt det for langt, det er blitt for mye lovnader, så folk er blitt misfornøyde. Politikken er brukt som en reklameplakat for at du skal stemme på dem, slik at de får mer makt over deg, kan ha det gøy og spise av det som måtte befinne seg i kassen.

Nå er løvet ryddet bort og Vågen starter motoren. Han setter akvariebilen i gir, men noe skurrer. En kikk under panseret viser at clutchen ikke er i form. Kanskje blir det ikke noe stunt ved valgboden i dag, men partiet har han uansett tro på.

— Vi trenger Folkemakten. Vi trenger et parti som fungerer som en ventil.