Det var i desember 2008 at vennegjengen var ute på byen i Bergen sentrum. Utpå natten gikk de på nachspiel til samboerparet, som nylig hadde flyttet inn i en leilighet. Der laget verten i stand hummer og musserende vin til gjestene.

Våknet avkledd

En kvinnelig gjest ble meget beruset på nachspielet. Hun ville legge seg og gikk inn på samboerparets soverom. Der lå vertens samboer i dobbeltsengen. Hun sa det var greit at den andre la seg ved siden av. Iført kjole, hold-in strømpebukse og sokker samt boxershorts sovnet gjesten raskt.

På morgenkvisten våknet hun av at verten hadde samleie med henne. Hun skubbet ham vekk og oppdaget at hun var avkledd truse, strømpebukse og sokker, samt at kjolen hennes var skjøvet opp til livet.

Hun forlot leiligheten, men kom tilbake for å hente mobiltelefonen. Da avviste mannen at det hadde gått for ham, men på voldtektsmottaket samme dag ble det konstatert sædavgang.

— Sex i søvne

I retten forklarte tiltalte at han var bevisstløs under hele samleiet. Han sa han sov da han kledde av henne på underkroppen, og han sov da han gjennomførte samleiet.

Dersom han var bevisstløs under handlingen, ville han slippe straff. Dette ble da også det sentrale spørsmålet i retten.

Han forklarte at han husket at han gikk og la seg i dobbelsengen, og at han ikke oppdaget at både samboeren og fornærmede lå i sengen fra før. Så husker han ikke mer før han våknet. Han sa videre at både han og samboeren har samleie forholdsvis ofte mens en av dem sover.

Trodde på ham

De sakkyndige slo fast at seksuell omgang med andre i søvne er mulig. Ofte brukes betegnelsen søvnsex eller sexsomni om fenomenet. De sakkyndige konkluderte med at de antok mannen sov under samleiet.

Den rettsmedisinske kommisjon satte denne konklusjonen til side.

Retten fester ikke lit til at mannen la seg i en 150 centimeter bred dobbeltseng med dobbeldyne, uten å oppdage at det i tillegg til samboeren, også befant seg en annen kvinne i sengen.

Komplisert handling

Dommerne tror heller ikke «at tiltalte i søvne skal ha klart å avkle en beruset, sovende kvinne på 91 kilo både en hold-inn strømpebukse og boxershorts uten at noen av kvinnene våknet av dette. Handlingen er komplisert å utføre også i våken tilstand.»

I dommen heter det også at mannen holdt seg skjult for politiet i to dager etterpå. Det taler heller ikke til hans fordel at han onanerte mens en kvinnelig gjest lå våken i samme seng som mannen og hans samboer. Dette skjedde en tid senere.

Mannen ble kjent skyldig og dømt til fengsel i to år og seks måneder, der 14 måneder ble gjort betinget. Det har ikke lyktes bt.no å få kommentar fra hans forsvarer Egil Jordan.