— Den hadde store øyne og så skikkelig rar ut, sier Jon Steinar Midlang ved Glesvær kafe.

Han visste ikke hva det var han hadde fått levert av fisker Torvald Andreasen tirsdag kveld, og sendte et bilde av fisken til bt.no.

Vi søkte eksperthjelp, og det viser seg at det er god grunn til at verken fiskeren eller Midlang selv har sett skapningen før.

God matfisk

— Det er en skolest, sier Rupert Wienerreuter ved Havforskningsinstituttet.

Skolestfinnes i store deler av Nord-Atlanteren og er egentlig en dypvannsfisk. Den er mestvanlig fra 400-1200 m dyp, men også grunnere i norske fjorder. — Så det eregentlig ikke så overraskende å få skolest her. Det er for øvrig en god matfiskog det drives fiske etter skolest lenger sør, i Vest- og Øst-Atlanteren, sier han.

Fisken spises gjerne i Frankrike.

— Den har en veldig interessant atferd, og leter etter byttedyr nær bunnen. Men den leter også etter mat i åpent vann og kommer da også noengang inn i nærheten av overflaten, sier Wienerreuter.

Sandpapir

Og det er nok slik den har villet seg inn på hundre meters dyp, og deretter i fiskedisken til Midlang.

— Nå som vi vet det er en matfisk havner den på menyen, sier han.

— Men jeg tror vi tar den skinn- og beinfri, legger han til.

Skinnet er nemlig som sandpapir på fisken.

— Dette er nok det sjeldneste jeg har servert noen sinne, sier Midland.

Førstemann til møllen

Hvordan tilbereder man en skolest?

— Først skal jeg filetere den og sa hva vi sitter igjen med, sier Midland, etter han har fått vite at det faktisk er matfisk han har fått levert.

Det blir ikke mange porsjonene av en drøy kilo skolest.— Det er snakk om to eller tre, så det blir førstemann til møllen, sier han.

Fisken skal være klar til servering i ettiden.

— Men jeg tror ikke de kommer til å stå i kø, ler han.

EKSOTISK: Fisken befinner seg som oftest på mye dypere vann enn hvor den ble tatt. Det er ikke det første eksotiske fiskeslaget Jon Steinar Midlang serverer. Tidligere har både gråhai og brudefisk stått på menyen.
Jon Steinar Midlang
PÅ MENYEN: På Glesvær kafe kan du spise skolest onsdag. - Jeg tror ikke det blir kø, sier kokken.
Jon Steinar Midlang