Metorologisk Institutt har i natt sendt ut nytt varsel om askeforekomsten i luften over Norge.

— Asken er nå tettest fra Lista i sør og opp til Sognefjorden, sier flykonsulent Bjørn Erling Bjørnerød hos Vêrvarslinga på Vestlandet.

Ifølge Bjørnerød er det lite som tyder på at situasjonen skal endre seg i helgen.

— I morgen ser det ikke bra ut. Pålandsvinden fører askelaget rett fra Island til Norge. Kanskje vinden kan snu noe i nordlig retning mandag, men det er ikke sikkert, sier han.

Følg vindretningen på vår værstasjon:

Nord-Sverige åpnet igjen

Pålandsvinden rett mot Sør-Norge er godt nytt for nordligere deler av landet.

— Våre prognoser viser at det kan være mulig å åpne luftrommet over Troms, Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal fredag, sier meteorolog Jan-Erik Brandt til VG Nett.

Han understreker at dette er det opp til Avinor avgjøre.

Svenskene har allerede åpnet luftrommet over deler av Norrland fredag morgen. Svenske luftfartsmyndigheter tror vinden vil snu, og mener dette også gjelder de nordlige delene av Norge.

Avinor skulle klokken 8 fredag morgen motta en ny oppdatering på situasjonen. I løpet av morgentimene fredag møtes Avinor og Luftfartstilsynet for å ta stilling til den videre utviklingen.

— Det må være en stabil situasjon over en viss tid før det vil ha noen hensikt å åpne større deler av luftrommet igjen, sier konsernsjef Sverre Quale på Avinors nettsider.

Fredag morgen ble flyplassen i Frankfurt i Tyskland - som er blant Europas største og travleste - stengt på grunn av asken. Et talsmann sier det er usikkert hvor lenge flyplassen må holde stengt.

— Vulkanutbruddet blir kraftigere

Samtidig spys stadig større mengder aske ut av vulkanen under Eyjafjallajökull-breen på Island.

Etter 40 timers aktivitet, der en massiv askesky har steget seks kilometer til værs og stanset flytrafikken over store deler av Nord-Europa, blir utbruddet stadig sterkere.

Det sier Páll Einarsson, en geofysiker ved Islands universitet, til nyhetsbyrået Reuters.

— Seismografene viser at intensiteten i utbruddet ser ut til å øke, sier han.

Varmen fra utbruddet har smeltet omtrent en tredjedel av Eyjafjallajökull-breen som dekker krateret der vulkanen har sitt utbrudd, noe som har forårsaket kraftig flom i området. Flommen har nå avtatt, og flere personer skal allerede ha flyttet hjem igjen etter å ha blitt evakuert på onsdag.

Slik vil vulkanasken bevege seg frem til søndag - se animasjon.

Tre millimeter tykt askelag Øst for utbruddet er store jordbruksområder dekket av et askelag etter utbruddet, som var ti ganger sterkere enn det som rammet Island i mars.

Islandsk UD melder at askelaget er opptil tre millimeter tykt i enkelte områder, og at det beskrives av lokalbefolkningen som gråsvart og like fint som hvetemel.

Forskere på Island har vært forberedt på et utbrudd i vulkanen under Eyjafjallajökull-breen siden i fjor sommer, da den seismiske aktiviteten i området begynte å øke. Siden den gang har geologene ventet et utbrudd når som helst, sier Einarsson til Reuters.

Han legger til at flere forskere nå frykter at utbruddet skal føre til at Katla-fjellet, en større vulkan i nærheten, skal våkne til liv. Men foreløpig er det ingenting som tyder på at dette skal skje.