— Jeg visste at arbeiderne skulle sprenge i dag, og rundt klokken halv fire kjørte jeg innom Erdal ungdomsskole for å se på, forteller Espen Fimland, som bor like i nærheten.

18-åringen sier at sprengningen skjedde i forbindelse med utbygging av et nytt boligfelt i området.

- Frøs helt til

— Jeg svingte innom skolen, og spurte en arbeider som var der om de snart skulle sprenge. Ja, sa han, og jeg kjørte ut fra skoleområdet og parkerte bilen rundt hundre meter fra sprengningsstedet, forteller han.

Han anslår at sprengningsstedet var rundt femti meter fra ungdomsskolen. Han hørte varselsirenen, og gikk ut av bilen for å overvære sprengningen.

— Jeg hørte et svært "kaboom", og plutselig sprutet det enorme steiner opp mot ungdomsskolen og i min retning. En 20 centimeter bred stein landet kun to meter fra meg. Jeg frøs helt til og klarte ikke å bevege meg, sier 18-åringen.

Fimland sier videre at sprengningsnettet løftet seg over skoletaket og at det lå steiner rundt hele skolen etter sprengningen.

Han er fortsatt sterkt preget av hendelsen.

— Fortsatt har jeg problemer med å ordlegge meg. Nå drar jeg hjem, tar en dusj og legger meg, sier han.

Ingen personer skadet

Han er kritisk til sprengningsarbeiderne.

— Hva er det egentlig de driver med? Man skulle jo ikke tro de har peiling, sier han.

Politiet bekrefter at det har skjedd et sprengningsuhell ved Erdal ungdomsskole.

— En entreprenør arbeider i området, og under sprengning spredde en del av ladningen seg. Det førte til en del skader på skolebygget, sier operasjonsleder Svein Bruarøy i Hordaland politidistrikt.

Ingen personer skal ha kommet til skade i uhellet.

- Store krefter i sving

Det var maskinentreprenørselskapet Staren som stod bak sprengningen. Daglig leder Arne Wikholm sier til bt.no at alle instrukser ble fulgt.

— Jeg ser ikke at vi kunne ha gjort noe annerledes. Naturlovene rår vi ikke over. Store krefter må i sving for å klare å knuse dette fjellet. Vi sikret stedet så godt som det går an, sier Wikholm.

Men han understreker at det er en lei hendelse.

— Selvfølgelig er dette en uønsket hendelse for oss, og jeg forstår godt at han som ble vitne til dette fikk seg en støkk. Men det er ikke noen stor dramatikk i dette. Det har ikke akkurat skjedd noen katastrofe her, sier han.

Entreprenøren sier videre at Staren har sprengt jevnt og trutt i området siden august, og at de nå sprenger for å lage vei til boligfeltet.

Erdal ungdomsskole kom i forrige uke i medias søkelys i forbindelse med en helt annen sak. Da aksjonerte politiet mot skolen etter en YouTube-trussel mot skolen på Internett.

Hva synes du om sikkerheten i bygningsbransjen? Si din mening her.

STEINSPRUT: Det sprutet steiner helt opp på taket på Erdal ungdomsskole.
ØYSTEIN FIMLAND
VINDUER KNUST: Steinspruten førte også til at vinduer ble knust.
ØYSTEIN FIMLAND