Flere ras har natt til søndag gått i Skredestranda på E39 i Eid i Nordfjord i Sogn og Fjordane. To biler som var involvert i raset, står fremdeles innesperret.

En av førerne som havnet i den dramatiske hendelsen, var Vedran Katana. 21-åringen var sammen med tre andre ungdommer, den første som kom til raset.

— Det var veldig mye regn og tåke da vi kom kjørende. Dårlig sikt førte til at jeg ikke så raset før vi plutselig kjørte rett inn i det, forteller han til BT.

DRAMATISK: Dårlig sikt førte til at jeg ikke så raset før vi plutselig kjørte rett inn i det, sier Vedran Katana (21).
Privat

Flere hundre meter høyt rasTil alt hell kom bilen med de fire ungdommene i alderen 18-22 år til et av de mindre rasene først. Bare noen titalls meter lenger frem, skimtet de det langt større raset, som skal ha startet mellom 600 og 700 meter oppe i fjellsiden.

Ifølge Vegvesenet er dette mellom 100 og 200 meter bredt. Etter å ha nådd veien, har massene tatt med seg autovernet og fortsatt ut i Hornindalsvatnet.

— Jeg bråbremset da vi kjørte over raset. Heldigvis kom vi til et lite ras først. Hvis ikke hadde vi kanskje kjørt rett inn i det store, forteller Katana.

Raste mer mens de ventet

Ungdommene tok raskt kontakt med politi og fikk varslet om hendelsen. Men mens de fire ventet på hjelp, fortsatte det å rase rundt bilen.

— Vi så i ettertid at det hadde kommet ned flere trær og steiner i det raset vi hadde kjørt over. Så det må har rast mer mens vi satt der, sier 21-åringen.

- Vi hørte bare et stort smell

Også en annen bil kom kjørende i motsatt retning, mens de ventet på hjelpen. Sammen med bilen til ungdommene, står denne nå forlatt i rasområdet. På grunn av rasfaren blir de ikke hentet ut søndag.

— Vi rakk ikke en gang å forsøke å varsle sjåføren. Vi hørte bare et stort smell og så at også den bilen ble stående. Det var veldig skummelt, forteller Katana.

Også flere biler kom kjørende, men disse fikk de fire varslet, slik at de ikke kjørte inn i raset. Etter at de fikk rask hjelp av politiet, har også ungdommene det bra.— Ingen ble skadet, takk og pris. Bilen står der fremdeles, men den bryr vi oss ikke om, så lenge det går bra med oss som satt i den, sier Katana.

Åpner ikke igjen søndag

Veien vil være stengt ut søndag, og det vil heller ikke bli satt i gang rydding av området i dag.

En geolog har søndag ettermiddag vært og sett på rasområdet.

Ifølge en epost fra seksjonsleder Margot Åsebø i Statens vegvesen er det mye vann i rasløpet. Før opprydning starter bør området ha fått rent av seg.

— Geologen mener at området er stabilt nok til at opprydning kan starte mandag morgen, sier trafikkoperatør Hanne Norheim i Statens vegvesen.

Rraset har startet som et stort flakskred av snø på rundt 1000 meter over havet. Dette har så gått over i bløtere masser og dratt med seg jordmasser nedover mot veien.

Åsebø håper de klarer å få åpnet veien i løpet av mandagen, men er ikke sikker på at de greier det. Dette må vurderes når de er kommet godt i gang med ryddingen og man får sett om det er skader på veien under raset.

INNESPERRET: Rasene sperrer E39 i Skredestranda i Eid kommune i Sogn og Fjordane. To biler var involvert i raset, en bil står innesperret ved den røde ringen.
Øystein Torheim
INNESPERRET: Bilen, som havnet mellom de to rasene, ble etterlatt på stedet.
2211-TIPSER