Konserten var en del av Ikea sin nye soveromskampanje, der Ole Paus har bidratt med en ny versjon av sin klassiske sang «I en sofa på Ikea». Åsane Tidende fikk fem minutter med Paus før konserten.

Fet kalkun

– Jeg synes man bør ha friheten til å endre på en sang. Det viktigste er det man gjør for den som hører på, sier han.

– Jeg har hørt at regissørparet Wam & Vennerød reagerte svært personlig på denne sangen da den kom ut første gang i 1979?

– Ja, det stemmer. Svend Wam ville fly på meg på et nachspiel en gang. Sangen er bygget over filmen «Svartere enn natten», som må være den aller feteste kalkunen i norsk filmhistorie noensinne. Aune Sand sine filmer blir sosialrealisme sett i forhold til den.

Sangboka

Like før jul kom Ole Paus med det kritikerroste albumet «Den store norske sangboka», der han tolker alt fra folkekjære viser og barnesanger til DeLillos, Dum Dum Boys og Jokke og Valentinerne. Repertoaret på Ikea-konserten var hentet fra denne platen, i tillegg til den nye versjonen av «I en sofa fra Ikea». Før konserten holdt varehussjef Odd Rune Bjørge (39) en liten introduksjonstale.

– I fjor oppfordret vi folk til å komme seg hjem, og få orden på livet sitt, sa han.

– I år inviterer vi folk inn på soverommet. Norge trenger arbeidskraft i fremtiden, og befolkningsveksten starter på soverommet.

Å finne sin plass

– Jeg har ikke fått barna mine av hensyn til arbeidsstokken i fremtiden, sa Ole Paus, som åpnet konserten med en passe skranglete versjon av dansebandsvisken «La oss leve for hverandre».

Dette er en sang han på hjemmesiden sin beskriver som «den sangen Bjørn Eidsvåg har prøvd å skrive hele livet».

Fremføringen levnet ingen tvil om at dette var ironifri sone – men helt sikker er jeg ikke. Det er ikke alltid like lett å vite om Ole Paus «mener» det, og kanskje spesielt vanskelig når han tolker denne typen sanger. Men både «De nære ting» og «En spennende dag for Josefine» ble fremført med kjærlighet og respekt. Spesielt i fremføringen av den siste fikk han godt frem det evig aktuelle temaet med å være ny på et fremmed sted.

Parodi

Den nye versjonen av «I en sofa fra Ikea» er egentlig samme sangen som før, men sisteverset har fått det Paus kaller en «oppdatering»: «I en sofa fra Ikea ligger far med nakkesleng / Mens mor har kink og brokk og lyskestrekk og småskader i fleng / Neste gang de lager barn skal barnet lages i en seng.»

Sangen høstet stor applaus og mye latter – men spør du meg, så var originalen bedre. Dette verset virket påklistret, tannløst og malplassert – og står ikke i forhold til de fire foregående versene. I den opprinnelige sangen var dette noe av poenget også – som en svært bra parodi på filmene til Wam og Vennerød. Her blir Ole Paus mer en parodi på seg selv, og det opprinnelig gode poenget går tapt.

Les mer på www.aasane.tidende.no

Magne Fonn Hafskor