— Inntil 2004 leverte vi ferskt fiskeavfall i Rådalen. Da sa verneombudet deres stopp. Det luktet for mye, forteller driftssjef Sverre Jolmstar ved Torget i Bergen.

Helseverntilsynet klarte bare ti minutter i stanken BIR prøvde også å brenne fiskeavfallet i forbrenningsovnen. Én gang. Nå lagres det i plasthallene på Blomstertorget.

— Fiskeavfallet tømmes hver tredje uke etter å ha gjennomgått en såkalt ensileringsprosess, sier Jolmstar.

I denne prosessen tilsettes store mengder maursyre. Etter tre ukers lagring på Blomstertorget fraktes den illeluktende smørjen til Herdla hvor det blir brukt til gjødsling.

Her kommer lukten ifra — se BTV-reportasje Spesielt ille I går var stanken spesielt sterk ved Blomstertorget og langt oppover de nærmeste gatene. Årsaken var ifølge Jolmstar at tanken ble tømt i går morges.

— Vi er flaue over luktplagene som Torget forårsaker. Slik Torget fremstår, er det en skam for Bergen, sier Jolmstar.

Kommunens helsevernetat var i dag på inspeksjon i plasthallene på Blomstertorget etter luktklagene i nærområdet.

— Vi tror rutinene er gode nok, men de følges ikke av alle, sier overlege Finn Markussen i helsevernetaten til bt.no.

Bedervet fisk

Den ekstreme lukten kan skyldes at noen fiskehandlere har kastet bedervet fisk i kummen.

— Det vil forsterke luktutviklingen, sier Markussen.

— Det er mange fiskehandlere, og det skal ikke mye til før rutinene brytes. Men vi skal gjøre alt vi kan for at rutinene følges, sier Jolmstar.

Han mener politikerne må ta ansvar for problemene på Torget.

— Disse hallene skulle stå midlertidig i seks måneder. Nå har de stått her i tre år, sier Jolmstar.

Hva synes du om stanken på Torget? Syng ut her!

CHRISTIAN LURA
CHRISTIAN LURA