Eva Marie Brekkestø har blant annet skrevet boken «Kornsirkler, underverk i åkeren» som kommer ut på tirsdag. Der skriver hun om mystiske mønster på isbelagte vann — det er nemlig en kjentsak blant kornsirkelentusiaster at fenomenet også dukker opp på is.

— Vi kjenner til flere fantastiske eksempel på lignende mønster som det som er i Arna nå, blant annet fra Russland, forteller Brekkestø.

Andre eksempel er mystiske isringer på elver i USA og på et vann i Sverige.

Tror på tidevannsteori

Norsk kornsirkelgruppe har over 2700 medlemmer. Flere av disse bor på Vestlandet, og Brekkestø forteller at hun mottok en drøss med e-poster og tekstmeldinger om det gåtefulle mønsteret i Arna i går.

— Jeg må understreke at jeg bor på Østlandet, og kun har sett bilder. Men ut fra hva jeg kan se har det dannet seg 14 ringer rundt det største hullet. Jeg tror dette kan komme av at vannet trenger seg gjennom hull fra isfiske når tidevannet stiger og synker en gang i døgnet. Mønsteret kan ha ligget gjemt under snøen helt til i går, sier Brekkestø, som blant annet driver et norsk nettsted om kornsirkler.

— Like fullt kan det være et mysterium. Det er mange ting som gjør at man knytter mønster på is til mysteriet med kornsirkler, sier hun.

Jeg har opplevd å stå midt inni en kornsirkel og kjenne at det prikker i kroppen

Stian Arnesen fra Bergen

Et eksempel fra Snåsa

Blant flere eksempler på ismønster i Norge er det som oppsto i Snåsa i 2004 et av de mest kjente.

— I isen som lå over et jorde hadde det dannet seg helt tydelige isformasjoner. Det var noen skolebarn som oppdaget det. De løpte hjem for å hente kamera. Men da de gikk nærme mønsteret sluttet batteriet på kameraet å virke. Derfor har vi bare noen dårlige bilder av fenomenet, sier Brekkestø.

At batterier visstnok ofte slutter å virke i nærheten av kornsirkler er en av tingene som gjør fenomenet så mystisk.

Av det bt.no kjenner til er det ingen som har opplevd dette i nærheten av de mystiske ringene i Arnavågen.

Spennende hobby

Et av medlemmene i Norsk Kornsirkelgruppe som synes det gåtefulle mønsteret i Arna er svært spennende er Stian Arnesen fra Bergen. Hvert år reiser han til England og oppsøker steder der kornsirkler har oppstått. Dette har gitt ham noen spennende opplevelser.

— Jeg har opplevd å stå midt inni en kornsirkel og kjenne at det prikker i kroppen. Du vet, den følelsen man får når foten sovner, forteller Arnesen.

Etter at han leste om mønsteret i Arna, var Arnesen av flere entusiaster som var parat til å reise dit. Men da han fikk vite at mønsteret nå har begynt å smelte, og at lyset som ble observert over isen trolig var reflektert fra gatelys, ombestemte han seg.

— Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro. Teorien om at flo og fjære har laget sirklene gjorde meg litt skeptisk. Men da skulle man jo tro at snøen hadde vært fjernet helt til de ytterste ringene. Det ser uansett fantastisk ut, sier Arnesen.

Sår tvil om meteoritt-funn

Tilsvarende mysterium i øst

Torsdag oppdaget folk i Rakkestad et mønster i isen som ligner på det i Arnavågen. Her skal folk ha sett en grønn ildkule fly over himmelen like ved to dager tidligere.

Ole Petter Vik fra Asker er en av flere som har tatt kontakt med bt.no om tilsvarende saker i sine hjemtrakter. Han så et lignende mønster i isen på vestsiden av Oslofjorden i januar i fjor.

— Jeg hadde aldri sett tilsvarende før, og jeg har kjørt langs denne bukten i over 50 år. Så det må nok helt spesielle forhold til for at dette skal kunne skje, sier Vik.

En annen som mener å ha sett lignende fenomen er Bjørn Sørheim fra Sunnmøre.

— Jeg så flere hull som lignet veldig på de i Arna for rundt ti år siden. Jeg begynte da å forske på fenomenet, og tror det har med varierende vannstand å gjøre. Men jeg er ikke sikker, sier Sørheim.

Hvordan tror du sirklene i Arnavågen har blitt laget? Skriv din teori i kommentarfeltet under.