Se omkjøringsmulighetene i kartet over.

Allerede før Bybanen har åpnet begynner arbeidet med å forlenge traseen til Lagunen. Banen skal gå i tunnel under veibanen i Nesttuntunnelen, og fredag stenges tunnelen for trafikk en kort periode.

— Tunnelen vil være helt stengt i seks uker fra 26. juni til 8. august. I tillegg vil den være delvis stengt hver helg i forkant, sier Rune Jenssen, informasjonsrådgiver i Bybanen.

  • Unngå køer! Få SMS-varsel når det oppstår køer eller veier må stenges i bergensområdet. Send BT TRAFIKK til 2077. Tjenesten koster to kroner pr. melding.

De kommende helgene vil Hop- og Nesttuntunnelen være stengt i følgende perioder:

  • Fredag kl.22.00 til lørdag kl.09.00. * Lørdag kl.16.00 til søndag kl.12.00. * Søndag kl.23.00 til mandag kl.05.30. Frykter kaos
  • Helgestengningene blir nok ikke noe stort problem, men jeg er litt bekymret for de første dagene med sommerstengning, da kommer det nok til å korke seg i trafikken, sier Henrik Schaathun, som er prosjektleder for arbeidet i Nesttuntunnelen.

Omkjøring vil bli skiltet tidlig både i Osvegen og i Arna. Schaathun håper mange vil finne alternative kjøreruter for å unngå Nesttunveien og Skjoldskiftet.

— Noen kan kjøre via Åsane til sentrum. Tunge kjøretøyer som kommer fra Os må kjøre Fanaveien, mens lette kjøretøyer bør ta Hamrevegen.

Han er også redd for at en del ukjente bilister skal sette seg fast i Sandbrekkeveien.

— Hvis en bil med campingvogn blir stående der tar det lang tid å rydde opp. Hvis det er kø langt nedover Hardangerveien anbefaler vi heller å kjøre om Sædalsveien.

Bygger bro

Når Bybanen skal forlenges vil banen gå i tunnel fra gågaten på Nesttun. For å unngå at tunnelen blir for bratt legges den kloss oppi Nesttuntunnelen, slik at bilene kjører på taket av bybaneløpet.

— Det blir ikke tilstrekkelig med fjell mellom tunnelene. Derfor må vi lage en bro av betong for at ikke bilene skal falle ned, forklarer Schaathun.

Broen skal lages ferdig i sommer. Når bybanetunnelen skal bygges om et års tid, skal dette kunne skje uten at Nesttuntunnelen må stenges.

— Neste år kommer Fanaveien til å være stengt i seks til tolv måneder. Da kan vi ikke stenge omkjøringsveiene, sier Jensen.

Klarer bilistene å tilpasse seg så trafikken flyter greit?