Den 23 år gamle bergenseren er tiltalt for drapsforsøk etter at han stakk ned en jevnaldrende mann fra Litauen i Damsgårdsveien natt til 21. april i fjor.

Ble sint

Han var sammen med en kamerat fra Bergen og fire andre østeuropeiske personer, to menn og to kvinner, i leiligheten. Tirsdag vitnet flere av de andre som var til stede.

En ung kvinne forklarte at den tiltalte mannen ble sjalu da venninnen hans var på soverommet med husverten. Tilbake i stuen satt fornærmede, tiltalte, hans kamerat og kvinnen som vitnet.

DRAPSFORSØK: 23-åringen er tiltalt for drapsforsøk på en mann i Damsgårdsveien gate natt til søndag 23. april i fjor. Han slo mannen i hodet med en glassflaske og stakk ham fire ganger i bryst- og mageregionen med en Ikea-kniv.
PER LINDBERG

— De var der inne kanskje i en halvtime, muligens 40 minutter, fortalte kvinnen.

Hun sa videre at den tiltalte mannen ble sint, og hun antok at han var redd for at kjæresten og husverten var sammen i sengen på soverommet.

- Det klikket for ham

— Vi banket på døren, men jeg tror den var låst. Ingen svarte. Etter en stund klikket det for ham. Han sa at «jeg driter i at han er så stor, for jeg banker ham uansett», sa kvinnen i retten.

Hun satt i sofaen med tiltaltes kamerat og fortalte at tiltalte ville ha kameraten med for å ta husverten. Det ville ikke kameraten være med på.

— «Du kjenner ikke meg, du kjenner ikke meg», skrek han til kameraten.

Hun gikk med kameraten ut på altanen. Der sto de og antok at 23-åringen ville roe seg.

Etter en stund forsvant han med kameraten ut av leiligheten. Kvinnen var da alene på altanen. Hun hørte deretter noen lyder, og gikk inn i leiligheten. Der så hun en mann på gulvet. Det var ikke husverten, men en av de andre som var med i selskapet.

— Jeg banket på døren, og de to kom ut fra soverommet. Det tok en tid før vi skjønte at han var knivstukket. Det tok tid før vi så blod, sa kvinnen.

- Snakket bare sammen

23-åringens tidligere kjæreste avviste i retten at det hadde skjedd noe mellom henne og husverten mens de var sammen på soverommet.

— Jeg ble litt full tidligere på kvelden og gikk på toalettet. Deretter gikk jeg på soverommet, fortalte hun.

Der var hun først sammen med den andre venninnen. Husverten kom til og venninnen forlot soverommet. Døren ble lukket.

— Vi satt bare der og snakket. Det skjedde ingenting mellom oss. Døren var lukket, men ikke låst, sa kvinnen.

Hun sa at hun ikke registrerte noe unormalt og fikk ikke med seg at kjæresten hennes stakk ned den andre utenfor soveromsdøren.

— Jeg hørte at min venninne banket på, og jeg åpnet døren. Utenfor lå NN (fornærmede, red.anm.) knivstukket, sa den tidligere kjæresten til den tiltalte 23-åringen.

Voktes av fem betjenter

Også eks-kjæresten fortalte at det tok en stund før de andre i leiligheten oppfattet at mannen som var knivstukket, faktisk var hardt skadet. Ambulanse og politi ble tilkalt og offeret ble tatt med til sykehus og operert.

— Kan du forstå at min klient ble bekymret over at du var på soverommet med annen mann og døren ble låst? Kan han ha vært redd for at det hadde skjedd noe med deg, spurte forsvarer Jørgen Riple til klientens eks-kjæreste.

— Jeg vet ikke, kanskje. Hvordan skal jeg vite hva han var bekymret for, svarte hun.

Den tiltalte mannen satt helt rolig og hørte kvinnene forklare seg. Mandag kom han inn i retten iført sikkerhetsseler. Det samme skjedde tirsdag. Fem politibetjenter passet på ham.

Han forklarte i retten at han hadde vært på sikkerhetscelle natt til tirsdag og var provosert over behandlingen han fikk. Verken han eller offeret har ennå forklart seg om hva som skjedde i leiligheten den aktuelle natten.

AKTOR: Statsadvokat Trond Høvik under rettssaken mot den 23 år gamle mannen som er tiltalt for drapsforsøk.
MARITA AAREKOL