Mellom Odda og Tyssedal ble Rv 13 stengt etter de to rasene som gikk lørdag. Klokken 17.30 mandag var veien endelig åpen igjen.

Telefonen ringer i ett sett. Det kan bli en lang kveld.

Stengingen førte til opp til fem timer ventetid på fergeleiet i Kinsarvik mandag.

— Dette er tradisjonelt den største utfartshelgen i året. Om det ikke er krise er det i hvert fall veldig dumt for dem som skal denne veien, sier vaktoperatør Stian Rosnes hos Vegtrafikksentralen.

Det er klokken 18.00 meldt om at det ikke er noe betydelig kø ved fergeleiet.

- Varslet kaos

Fergen går kontinuerlig mellom Kinsarvik og Utne.

På fergekaien i Kinsarvik mandag morgen var oppstillingsfeltet til Utne fullt allerede en time før avgang. Bilførerne begynte derfor å stille opp langs den smale riksveien.

— Jeg var vitne til flere skumle episoder. Dette er et varslet kaos, sier Sigrid Utne.

Siden ingen ledige ferger passer fergeleiet i Kinsarvik, har det ikke blitt satt inn ekstra ferger.

Alternativ rute

Mens veien mellom Odda og Tyssedal var stengt, anbefalte Rosnes utålmodige bilister å legge turen til Brimnes. Bilistene må i så fall kjøre fra Kinsarvik til Brinmes, ta fergen over til Bruravik, kjøre gjennom Vallaviktunnelen og videre til Kvanndal. Så ferge videre til Utne og deretter til Odda.

Dette er imidlertid minst en time kjøring og en ferge ekstra.

På fergestrekningen Bruravik-Brimnes er det satt inn en ekstraferge. Normalt er det store køer her etter langhelger med trafikken som kommer østfra og skal til Bergen.

Like før de sloss i køen

— Søndag var det nummeret før det ble håndgemeng i køen, da noen prøvde å snike. De ble satt resolutt på plass, sier Geir Midttun, som driver Esso-stasjonen i Kinarsvik.

Han forteller at køene klokken 11.45 sto hundre meter utover riksveien.

Fergen Fitjar, som nå trafikkerer sambandet, kan ta 50 biler.

– Men med så mange bobiler blir det langt færre. De som står bakerst må regne med fire timers venting, sier Midttun.

Tre ras mandag

  • Det er gått ett steinras på fylkesvei 8 mellom Oppedal og Ikjefjorden . Her var det mulig for personbiler å passere, og klokken 15 var veien helt ryddet.
  • fylkesvei 383 mellom Matre og Haugsdal er veien helt sperret. Her venter Vegtrafikksentralen på tilbakemelding fra entreprenøren om om ryddingsarbeidet.
  • I Holesvingene mellom Myrkdalen og Vikafjellet er det også gått ras. Her skal det være muligheter for personbiler å passere.
  • Fergesambandet Hufthamar - Krokeide har redusert kapasitet på grunn av tekniske problemer. «M/F Marstein» tas ut av sambandet og erstattes av «M/F Herlaug», som har mindre kapasitet. Når Herlaug kommer på sin tur kan det bli noe ventetid. Her kan du sjekke oppdaterte veimeldinger.

Står du i køen eller har råd til andre? Bruk kommentarfeltet under.