Ekstremt høy vannstand er ventet rundt midnatt. Send oss gjerne bilder av situasjonen der du er! Bilder kan sendes på MMS til 2211 og e-post til 2211@bt.no.

På Kråkenes Fyr i Nordfjord ved Stadhavet slår bølgene over parkeringsplassen og huset.

— Det er helt vilt her. Da jeg kom frem og skulle ta ut bagasjen, fikk jeg to sjødusjer over meg, og jeg ble helt våt og litt redd. Det har jeg aldri opplevd før, sier Bettina Vick Bickhardt.

Hun har drevet Kråkenes fyr i Vågsøy kommune sammen med mannen Thomas Bickhardt i 13 år.

— Det er skum og sjøsprøyt over alt, og av og til er det noen store bølger som slår oppå plassen her. Det er også mye ting og gress på plassen, og vi ligger 50 meter over havet, forteller hun.

- Skal overnatte

Planen er at hun skal overnatte på fyret sammen med datteren Amanda Vick Bickhardt (8), Øystein Nordås fra Hamar, John Harshagen fra Nederland og et par personer til.

— Det er det heftigste jeg har opplevd. Datteren min på åtte år får ikke lov til å gå ut av huset. Jeg stoler på at huset klarer seg. Det har jo stått i 105 år, sier hun.

Hun forteller at det fremdeles er noen ledige senger dersom det er noen som vil oppleve ekstremværet på nært hold.

Midt i stormen fredag kveld skal det, paradoksalt nok, avholdes et kurs i meditasjon i huset.

— Noen av deltakerne har ikke tort å kjøre ut dit, men det skal holdes kurs, ja, sier Thomas Bickhardt, som forsikrer at det er trygt å oppholde seg i huset.

Ekstremvarsel

Torsdag sendte Meteorologisk institutt ut et ekstremvarsel som de ga navnet «Berit». Varselet gjelder Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge. Meteorologene melder om sterk vind, springflo, høye bølger inn mot land og ekstremt høy vannstand langs kysten natt til lørdag.

— Det var et par av båtene våre som hadde 30 graders krenging i formiddag. Og det er ganske mye, sier oberstløytnant ved Forsvarets operative hovedkvarter, John Espen Lien til bt.no.

Forsvaret gjennomfører øvelsen langsmed Helgelandskysten denne og neste uke. Lien forteller at det er alt fra stridsbåter til det nederlandske amfibiefartøyet Rotterdam som er 160 meter.

— Det er stor forskjell på hvordan disse fartøyene takler været, men vi har ikke fått noen tilbakemeldinger om været ennå. Det har jo heller ikke helt slått til ennå.

Han forteller at de nå ser an været og tilpasser øvelsen etter det.

— Det er flere sivile fartøyer fra utlandet som har bedt om å komme i le flere stedet langs kysten. Det er jo ikke noe særlig å stampe seg gjennom 20 til 30 meter høye bølger, sier han.

Stormen raser langs store deler av kysten. Denne videoen ble filmet på Alnes ved Ålesund fredag:

— Orkan i kastene

Fredag formiddag la redningsskøyten «Emmy Dyvi» fra kai i Fosnavåg for å sjekke ut været langs kysten.

— Vi rakk ikke å komme så langt. Det var orkan i kastene og godt ruskevær. Bølgene var på rundt ti meter, sier skipsfører Tom Kausanrød til bt.no

Redningsskøyten måtte snu før den nådde Runde.

— Dette er jo kontrollert. Det er verre om det er et riktig oppdrag og vi må ut på dekk for å jobbe, sier maskinist Anders Ødman.

Han forteller at man må tåle å bli litt svett når man er om bord på en slik båt.

— Du sitter på feil båt dersom du ikke tåler litt sjø, sier han.

I LE: På grunna av det dårlige været måtte Redningsskøyten «Emmy Dyvi» snu. Dette bildet er tatt i le av Nerlandsøy på Søre Sunnmøre.
ANDERS ÖDMAN, REDNINGSSKØYTEN «EMMY DYVI»