Natt til 1. januar kjørte Frode Furnes (30) på E 39 i Lindås kommune, på vei til et nyttårsselskap. Han var edru. Det var ikke føreren i bilen som kom mot ham. Furnes døde i kollisjonen.

Tirsdag i forrige uke skjedde det igjen. Karsten Stall Osmundsen var på vei til jobb da han ble truffet av en bil inne i Hjelmåstunnelen. Ifølge politiet har føreren i den andre bilen innrømmet at han var ruset.

36-åringen etterlater seg to gutter og en liten jente i konen Randis mage.

Lindås er blant kommunene på Vestlandet med desidert flest alvorlige trafikkulykker. Fellestrekkene er disse: Ulykkene skjer på relativt god vei. Gjennomgangstrafikken er stor. Farten er høy. Mange av sjåførene er ruspåvirket.

Politiet og prest på døren

Siden 1. januar har de sørget over sin sønn. Mor og far til Frode Furnes bor i Meland. De orker ikke å la seg intervjue, men sa dette til BT torsdag:

— Det har vært en tung og vond tid etter at vi mistet Frode, men vi har fått god støtte og oppfølging av både slekt , venner og ikke minst av Frode sine venner. Og i forrige uke skjedde det enda en ulykke. Hils familien til Osmundsen. Vi tenker på dem.

Randi Stall Osmundsen setter pris på omtanken fra foreldrene til Furnes. Hun mistet mannen Karsten om morgenen 7. februar. Det skjedde to kilometer fra stedet der Frode Furnes døde. Randi sitter igjen med to gutter og en liten jente i magen. Når BT møter henne er moren til Karsten også til stede, sammen med Karstens svigerfar. De ønsker å fortelle om hvilken skade som kan skje ved å kjøre bil i ruset tilstand.

— Det var en helt vanlig dag. Karsten kjørte hjemmefra like over klokken seks. Han skulle på jobb, og jeg skulle levere barna. Da vi sto opp, fikk jeg med meg på nyhetene at det hadde vært en kollisjon på veien. Jeg tenkte jo ikke at det var Karsten, sier enken.

Deretter ringte det på døren.

— Der sto prest og politi, forteller Randi.

- Som en helt vanlig dag

Hun sier det hadde vært enklere å akseptere en normal trafikkulykke, hvor det ikke hadde vært rus med i bildet.

— Men samtidig er jeg glad for at politiet raskt slo fast at Karsten ikke hadde gjort noen feil, sier hun.

Det er vanskelig å sette ord på savnet og sorgen. Da er det lettere å fortelle om støtten hun og familien har fått den siste uken.

— Oldemor har laget middag. Naboer har kommet med boller. De har stilt opp og sørget for at vi har fått mat i oss. Vi hadde en veldig fin minnestund etter begravelsen. Jeg svarte bare ja og ha. Det var andre som sørget for arrangementet, sier hun.

Oldemors middag og naboens boller hadde neppe stått på menyen dersom føreren i bilen, som traff hennes mann, hadde vært edru.

Ulykkesveiene i Lindås

Mennene døde på E39, omtrent to kilometer fra hverandre. Dette er veien som har tatt flest liv på Vestlandet det siste tiåret. Normalt sett, på grunn av den høye trafikken, skulle veien hatt enten midtrekkverk eller vært firefeltsvei.

— I stedet er det tofeltsveier uten midtrekkverk. Faren for møteulykker blir høyere, sier Tor Høyland, senioringeniør i Statens vegvesen.

Siden mai i fjor har fartsgrensen langs deler av E 39 i Lindås blitt satt ned fra 80 til 70 kilometer i timen. På strekningen hvor det har vært to dødsulykker siden nyttår, er fartsgrensen 80.

— Vi må vurdere å utrede også E39 i Lindås. Det er en strekning med altfor mange ulykker, sier Høyland.

Pappa er borte

Randis far arbeider i Nordsjøen. Han var på plattform da svigersønnen døde.

— Jeg så på en nettavis at det hadde skjedd en ulykke. Jeg tenkte at jeg kanskje visste hvem som var involvert. Så fikk jeg telefonen.

To timer senere var han på Flesland. Han har alltid stilt opp for familien. Karsten og Randi kalte ham for vaktmesteren. På friukene hjalp han til. Det var alltid noe praktisk som skulle ordnes. Torsdag gikk han først da svigersønnen ble båret ut av kirken.

Etterpå bar han barnebarnet mens datteren så Karsten bli kjørt bort.

Nå får kanskje vaktmesteren andre og kanskje flere arbeidsoppgaver ettersom datteren har mistet mannen.

- I år har det skjedd to dødsulykker som følge av rus i Lindås. Hvor mange kjører egentlig i rus? Jeg har kjørt bil i alle år. Tror jeg er blitt stoppet i promillekontroll en gang, sier han.

Datteren har mistet en flott og stødig ektemannen, barna en omsorgsfull pappa, moren en god og arbeidsom sønn, søsknene har ikke lenger lillebroren. Øvrig familie og venner sitter fattigere tilbake med bare minnene igjen.

— Det er meningsløst, fullstendig meningsløst at vi skal bære et slikt tap på grunn av at folk setter seg ruset bak rattet, sier Karstens mor.

DØDE: Frode Furnes (30) omkom i en møteulykke i Eikangervåg 1. nyttårsdag.
PRIVAT
DØDE: Karsten Stall Osmundsen (36) mistet livet i en møteulykke i Hjelmåstunnelen 7. februar.
PRIVAT