— Jeg er veldig fornøyd med Høyres resultat, men vi kan selvfølgelig ikke feire når vi tapte på oppløpssiden. Høyre har gjort et veldig godt valg. At det glapp har ennå ikke sunket helt inn, sier Erna Solberg.

Aftenposten møter Høyre-lederen hjemme i Oslo allerede før klokken syv dagen etter valget. Erna skal i studio både i NRK og TV2s morgensendinger for å snakke om nederlaget.

— Jeg var forberedt på at Arbeiderpartiet er gode på å mobilisere i slutten av valgkampanjen. Men fire år til med opposisjon og flertallsregjering er ikke det jeg hadde drømt om, sier hun.

Datteren trøstet

Hun skulle ønske hun skulle tilbake i regjeringskvartalet i høst. En liten trøst er at hun får bedre tid til familien, mannen Sindre og barna Erik (10) og Ingrid (12). Og som datteren trøstet og sa da nederlaget var et faktum:

— Ikke vær lei deg, mamma. Du får en ny sjanse om fire år.

Solberg synes det er leit at Lars Sponheim ikke får plass på Stortinget.

— Selvsagt er det trist at Lars Sponheim forsvinner ut. Samtidig blir det større rom for oss uten Lars, og med et lite Venstre, sier Solberg, og legger til at Høyre allerede har planene klare for arbeidet med opposisjonen.

Skal snu ledersteinen

Også i KrF-leiren er stemningen dempet dagen derpå. Partiet mistet ett av sine mandater i forhold til forrige stortingsperiode.

Nestleder Dagrun Eriksen sier partiet skal snu alle steiner i evalueringen av valget, også steinen ledelsen ligger under.

— Vi må våge å ha alle prosesser, sier Eriksen til Aftenposten.no.

Eriksen er skuffet over valgresultatet, men mener partiet får en god stortingsgruppe.

— Det er vanskelig å komme med en entydig analyse – jeg føler vi har gjort en god valgkamp.

Selvransakelse

Eriksen sier imidlertid at partiet nå skal inn i en fase med selvransakelse.

— Vi må se hva vi vil være, og hva som skal være KrFs politikk. Fremover nå blir det veldig lite fokus på familie og miljø.