Lærdal-bygdene langs Sognefjorden er de siste som får tilbake strømmen etter storbrannen natt til søndag. Mange av innbyggerne langs fjorden mellom Lærdalsøyri og Vindedalen, er avhengige av elektriske vannpumper.

— Jeg har kjørt inn til broren min i Lærdalsøyri for å hente vann. Det blir 30 liter i slengen, sier Ragnar Bjørkum.

Selvhjulpne

Varmen holder han ved hjelp av vedovnen. Men matlaging har det blitt lite av.

— Det har gått mest i tørrmat. Jeg har snakket med kraftlaget flere ganger for å høre når strømmen kommer tilbake. Jeg håper den kommer i løpet av kvelden, sa han til BT tirsdag ettermiddag.

Folk i fjordbygdene er stort sett selvhjulpne, sier Bjørkheim, som har vokst opp på stedet.

telenor.jpg
ØYSTEIN TORHEIM

— Vi er vant til å klare oss. Jeg har ikke hørt at noen har hatt store problemer, sier Bjørkum.

Mangler varmt vann

Naboen Ian Williams og familien hans har strømaggregat, men det er ikke kraftig nok til å drive stort mer enn fjernsynet og noen lyspærer.

-Vi har ikke varmt vann til å dusje, og kan ikke bruke komfyren. Heldigvis har vi en gammeldags vedovn som vi kan koke mat på. Det tar litt lenger tid, men det går helt greit, sier Williams, med datteren Ennerly (3) på fanget.

Ved har familien nok av.

— Vi holder ut så lenge det trengs, sier han.

Midlertidig trafo

Tirsdag kveld hadde de fleste innbyggerne fått strømmen tilbake, etter at Lærdal energi har satt opp aggregater som en midlertidig løsning. Hovedstrømtilførselen til kommunen er ødelagt, og energiselskapet vurderer å fly inn en midlertidig trafo fra Hammerfest, melder NTB.

Like ved siden av den ødelagte koblingsstasjonen, ligger Telenors utbrente telefonsentral.

10 av 11 basestasjoner i Lærdal er ute av drift, men Telenor har fått på plass en mobilvogn som sørger for dekning i Lærdalsøyri.

— Mobilvognen sørger for 4G-dekning, så akkurat nå er det bedre dekning i Lærdalsøyri enn det noen gang har vært, sier informasjonssjef Knut Sollid i Telenor. Oppover i dalen er det derimot fremdeles ingen dekning.

Tirsdag jobbet Telenor-folk med å rigge opp en midlertidig sentral som erstatter den ødelagte.

-Jeg kan ikke si når den vil være på plass, men det vil ta noe tid, sier Sollid.

HOLDER UT: - Heldigvis har vi en gammeldags vedovn som vi kan koke mat på. Det tar litt lenger tid, men det går helt greit, sier Ian Williams. Her med døtrene Frøy (11) og Ennerly (3).
ØYSTEIN TORHEIM