— Elevene kommer ofte for sent og får en veldig dårlig start på dagen. Dette er en vare som Skyss får betaling for og som de ikke leverer. Det er helt uholdbart, sier Helge M. Haaland, rektor ved Kjøkkelvik skole.

Han er ikke fornøyd med skolebusstilbudet, og administrasjonen bruker mye tid på bare å oppnå kontakt med Skyss.

— Vi har hatt en strøm av fortvilte elever som sliter med dette og flere foreldre har klaget. En dag var det noen som sto og ventet i over en time på skolebussen. De mister skoletid hver dag og jeg har gitt Skyss klar melding om å ordne opp, sier Gro Marie Bendixen, konsulent ved skolen.

Kommer - kommer ikke

På et busstopp i Godvikveien står en gjeng tenåringer og venter på skolebussen. Det er mørkt og kaldt og biler suser forbi hele tiden.

Skolebussen til Kjøkkelvik skole kommer, den er smekkfull og kjører forbi. Noen minutter senere kommer en til. Den stopper og tar med dem som står der. Den har knapt et ledig sete. Det er fredag og første dagen denne uken at ungdommene kommer med skolebussen.

— Noen ganger kommer den bare ikke, og andre dager kjører den rett forbi fordi den er helt full, sier Julie Blokhus Fjeldsbø (15) og Vilde Østervold (15).

Jentene forteller om morgener der de har løpt rundt til ulike busstopp i håp om å få være med skolebussen. Venner som tar andre busser til Brønndalen og går resten av veien. Stadig vekk må de ringe foreldrene for å få skyss til skolen.

— Denne uken har mødrene våre kjørt to dager hver og fyllt bilen med skoleelever, sier de.

- Begeret er fullt

Julies far er rasende. Han har flere ganger forsøkt å få en dialog med Skyss, nå er tålmodigheten hans slutt.

— Det har vært rot siden skolen startet, og det er ikke alle foreldre som har anledning til å snu i døren etter de har kommet på jobb, for å kjøre hjem igjen og skysse barna til skolen, sier Arne Fjeldsbø.

— Vi føler at Skyss presser tilbudet ned til et minimum hver høst. De setter inn færre skolebusser og ser om det går. Nå har de fått beskjed om å sette inn en buss til, sier Bendixen.

Setter inn igjen bussen

— Vi har tidligere kjørt med tre skolebusser til Olsvik, Olsvikåsen og Kjøkkelvik skoler. Da har vi sett at det har vært ledig kapasitet på ruten og vi har tatt vekk en av bussene. Nå går en buss med avgang to minutter senere enn før. Den andre skolebussen går ti minutter tidligere, fordi elevene ved Olsvikåsen skal rekke sin første skoletime. Vi ser nå at vi må sette inn igjen den bussen vi tok ut, og det jobber vi for å få til i løpet av neste uke, sier Camilla Lundberg Berntzen, kommunikasjonsrådgiver i Skyss.

Fredag kom Simon Tennefoss (15) til busstoppet i Godvik like etter at den andre bussen var kjørt. Han var sikker på at det skulle komme en til.

— Det kommer en buss ti over åtte, den tar jeg. Men noen ganger kommer ikke bussen, sier han.

— Det er viktig for oss at elevene kommer seg trygt til og fra skolen og at skolebusstilbudet er så stabilt som mulig. De skal ikke stå og lure på om skolebussen kommer eller ikke, sier Berntzen.

Men Simon ventet forgjeves. Heldigvis var naboen i nærheten og så ham. Han kjørte Simon til skolen.

Hva synes du om busstilbudet? Si din mening her.

LEI: Julie Blokhus Fjeldsbø (15) og Vilde Østervold (15) er lei av å vente på skolebussen.
ELIN ELVSÅS