— Tårene trillet da jeg leste Bergens Tidende sist helg, og da jeg så at Torstein Dahle forsvarte oss på TVHordaland mot Ohnstads uttalelser, forteller Lisbeth Strand.

Fortsatt smerter det å bli konfrontert med opplevelsene på Morgensol.

I to år har Lisbeth og Ranveig sloss mot Bergen kommune. Det har vært tøffe år.

Sviktet

Bergens Tidende møtte de to kvinnene på kontoret til advokat Anna-Marie Berg for to år siden. De var oppstemt og håpet på et forsoningsmøte med byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen. De trodde Morgensol-saken skulle løses i minnelighet. De skulle få sin unnskyldning og litt hjelp til å komme videre i livet. Men det ble ikke noe slikt møte, og unnskyldningen fra byrådslederen var så full av forbehold at den ingenting var verd.

Like etter vendte også advokaten dem ryggen. Da hadde hun oppnådd et millionforlik i en annen Morgensolsak.

Særlig for Ranveig, som hadde lagt ned mye arbeid i å finne dokumentasjon for påstandene om omsorgssvikt, var det et hardt slag.

— Du føler deg sviktet. Enda en gang var den en som vendte ryggen til oss, sier Ranveig.

De to skaffet seg ny advokat, Stig Åkenes Johnsen. Vel ett år senere tok han ut stevning mot Bergen byrett.

Gir seg aldri

— Jeg har hus og tomt, om det så går på tvangsauksjon gir jeg meg ikke, sier Ranveig.

Hun har ikke lenger noen interesse av å inngå forlik med Bergen kommune. Hun vil ikke ha noe som helst med dem å gjøre lenger.

Men saken har kostet, både penger og ikke minst psykisk.

— Det er noen ganger du er så langt nede i kjelleren, at du føler deg på vei til Kina, sier Lisbeth.

Da de første minnene fra barnehjemmet ble tydelig for henne, holdt hun seg hjemme bak låste dører i to år.

— Problemet er ikke at vi ikke klarer å fortsette. Men at vi ikke klarer å slutte før noen har tatt ansvaret for det som skjedde med oss som var der. Det hadde vært deilig bare å legge hele Morgensol bort, sier Lisbeth.

En tjeneste fra kommunen

Hun og Ranveig har fått kontakt med mange andre Morgensolbarn de siste årene. De har fått bekreftet en del opplevelser og blitt minnet på andre. Barndommen er blitt tydeligere for dem gjennom kontakt med andre. Møtet Morgensol-barn imellom er godt, men også smertefullt og slitsomt.

— Egentlig gjør Bergen kommune oss en tjeneste. For jo mer motstand du får, desto mer mobiliserer du. Du blir sterkere, sier Ranveig.

- Forstår skuffelsen

— Jeg har tenkt mye på om det var rett eller galt av meg ikke å gå videre med saken. Jeg var redd jeg kunne blir for defensiv i deres saker, fordi jeg vurderte sakene forskjellig bevismessig og juridisk. Jeg tror de har fått bedre hjelp hos den advokaten de nå har, enn det jeg kunne gitt dem da. Men jeg skjønner at de er skuffet, sier advokat Anna-Marie Berg.

Hun sier at hun ikke brukte informasjonen Ranveig hadde fremskaffet i saken hvor hun oppnådde forlik.

KOMMUNEN SOM MOTSTANDER: I to år har Lisbeth og Ranveig vært i kamp mot kommunen. De har ingen planer om å gi seg før kommunen har tatt ansvar i Morgensol-saken.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN