Fredag ettermiddag kom meldingen til Ole-Johan Birkeland og hans kollega: Rykk ut til Lars Hilles gate. I bakgården ligger det en mann som trenger hjelp.

— Det går bra med ham

Da bt.no kom til stedet, lå mannen livløs på en benk. Noen meter unna satt en kamerat og fylte en sprøyte med mørk væske.

— Det går bra med ham, sa han og fortsatte med sitt. Ambulansepersonellet kom til, i tillegg til to politimenn. De fikk liv i mannen på benken.

— Dette var ingen overdose, men det er trist å se at folk påfører seg slike lidelser, sier Ole-Johan Birkeland.

Flere unge jenter

Hans sjef, Guttorm Brattebø, er enig.

— Det er tragisk når mennesker blir syke eller dør som følge av valg de selv tar. Det kan være en som kjører uten bilbelte, eller en annen som setter et skudd. Det kunne ha vært unngått, sier lederen for ambulansetjenesten i Helse-Bergen.

Ifølge Brattebø rykker ambulansepersonellet ut til cirka 45 overdoser i måneden. Alkoholen kommer i tillegg.

— Vi rykker stadig oftere ut til flere unge jenter som ikke klarer å ta vare på seg selv. Mange har en enorm høy promille, sier Birkeland.

- Blir vant til det

Han er 32 år og har kjørt ambulanse siden han var 20. Birkeland er oppgitt over utviklingen han har sett i løpet av den perioden.

— Det er voldsomt mye rusrelaterte utrykninger. Det går i ett, spesielt på sommerstid, sier Birkeland.

— Ser du ned på folk når de ligger sanseløse som følge av alkohol eller en overodse?

— Nei. Aldri. Men vi blir vant til det. Vi prøver å vekke de narkomane som har tatt en overdose, slik at de ikke mister effekten av rusen. Mister de den, blir de aggressive og får abstinenser. Da er det på an igjen med å skaffe penger til ny dose, sier Birkeland.