I dag går fristen ut for å gi tilbakemelding til Arbeiderpartiets nominasjonskomité foran neste kommunevalg, høsten 2007. Men en av partiets mest profilerte politikere har allerede bestemt seg.

Lettet over beslutningen

— Jeg kan bekrefte at jeg har sendt melding tilbake til om at jeg takker nei, sier Anne Gine Hestetun til Bergens Tidende.

Hun forteller at hun grublet lenge på hva hun skulle gjøre, men landet på nei etter en totalvurdering.

— Jeg er veldig glad for at dagen har kommet der jeg har gitt et endelig svar. Jeg har brukt tid på prosessen, men det tror jeg alle som sitter i slike roller gjør. Det er jo bare hvert fjerde år vi har muligheten til å ta slike beslutninger, og da må vi veie for og imot, sier Hestetun.

Terje Ohnstad sørger for kontinuiteten på Aps bystyreliste. Ohnstad meddelte nominasjonskomiteen i går at han er klar for en ny periode.

Fellesforbundet er innstilt på å gi ham permisjon en ny fireårsperiode, sier han til BT.

Ohnstad beklager Hestetuns avgang:

— Jeg har ikke problemer med å forstå begrunnelsen. Det er tøft med toppverv i lokalpolitikken, særlig når du har små barn, sier Ohnstad.

Fra næringslivet

44-årige Hestetun er fra Årdal og kom for alvor inn i politikken da hun ble utnevnt til utviklingsbyråd i Anne-Grete Strøm-Erichsens første «byregjering» i 2000, tre år etter at hun meldte seg inn i Ap. Senere fikk hun også ansvaret for skoler og barnehager. De siste årene har hun sittet som leder for komité for miljø og byutvikling. Dermed har Hestetun vært heldagspolitiker i seks år, med unntak av en periode på ti måneder i kraftbransjen.

— Som politiker er man ombud for folket. Det har veldig mange plusser, og noen minuser. Jeg har jo levd godt uten politikk tidligere, og vet at det finnes et liv der ute, ler hun.

Bakgrunnen hennes er fra næringslivet. Hestetun er utdannet ingeniør, og jobbet en stund innen faget. Senere ble hun direktør for Bergensbanen og ansvarlig for transport under Lillehammer-OL. Før hun ble byråd var hun linjedirektør i Fjord Line. Hvorvidt ferden går tilbake til næringslivet nå, kan hun ikke si noe om.

— Jeg har ingen konkrete planer, og ingen jobb å gå tilbake til. Fortsatt er det halvannet år til valget, og mitt fokus er å fullføre de årene på skikkelig vis.

Ingen lam and

I USA har de begrepet «Lame Duck» om utgående presidenter, men Hestetun frykter ikke at hun vil bli oppfattet som et fjærkre uten påvirkningskraft etter å ha sagt nei til politikken.

— Nei, med det trøkket det er i komiteen om dagen, skulle mulighetene for påvirkning være mange. Jeg stortrives med å jobbe med byutvikling og gleder meg til de neste halvannet årene.

— Din partifelle Anne-Grete Strøm-Erichsen endte som forsvarsminister. Du har ikke noen slike ambisjoner?

Nei, nei. Jeg er fortsatt trygt forankret i Ap og bryr meg om partiets ve og vel. Men jeg har ingen ambisjoner om å gå inn i rikspolitikken.

Flere Ap-profiler forsvinner: Veteranen Arne Jakobsen har bestemt seg for å pensjonere seg fra politikken.