Etter at beboere i Tellevikvegen i Salhus i årevis har klaget på utrygg skolevei, dukket fagavdelingen for barnehage og skole opp for å sjekke trafikkforholdene mandag 1. juli, midt i skoleferien. Målet med befaringen var å finne ut om ungdomsskoleelever skulle få innvilget skoleskyss på grunn av farlig skolevei. De konkluderte med at veien ikke var «særlig farlig eller vanskelig» og at de 15 bilene som hadde passert tok hensyn til de gående langs veien.

— Det er virkelig provoserende. Hvordan kan de gjennomføre en befaring midt i sommerferien og si at denne veien ikke er en farlig skolevei, Jeg skulle likt å møte den personen som gjennomførte målingen. Dette er rett og slett useriøst, sier Steinar Knudsen i Salhus Vel som har bodd i Tellevikvegen siden 1991.

Kaos på morgenen

Knudsen står sammen med beboer Trond Rønhovde i Tellevikvegen torsdag morgen. Klokken har akkurat passert 07.30 og på den smale veien står bilene tett i tett. En lastebil prøver å komme seg opp bakken, men må gjentatte ganger rygge ned igjen på grunn av møtende trafikk.

— Jeg talte 90 biler bare på veien ned hit. Og her skal vi som bor gå for å komme ned til busstoppet på kaien. Er virkelig dette en trygg skolevei, spør Rønhovde før han må gå tettere inn til gjerdet for å unngå å bli truffet av et sidespeil.

Opp fra en sidevei kommer 14 år gamle Leah Bøe. Hun er på vei til skolen og må gå langs Tellevikvegen for å komme til busstoppet på kaien.

— Det er skummelt å gå her. Jeg prøver å gå så tett som mulig inn til gjerdet for ikke å bli påkjørt og noen ganger kommer bilene ganske fort, sier hun før hun fortsetter ned bakken.

Trafikken fra Nordhordland

Salhus Vel har jobbet i mange år med trafikksikkerheten langs Tellevikvegen. De viser til at trafikken gjennom Salhus ble femdoblet etter at Nordhordlandsbrua ble åpnet i 1994 og mener at det i all hovedsak skyldes striler som tror at de sparer tid i stedet for å kjøre E39. Målinger foretatt av Statens vegvesen i 2009 viser at det under normal kjøring er 2 minutter å spare.

— Men sparer de virkelig tid på å stå her i kø. Det er ekstra ille når de nå holder på i Vågsbotn, sier Rønhovde og peker på alle bilene på veien.

En av bilistene forteller til Bergens Tidende at han kjører denne veien ofte fordi han tror det går raskere.

— Hva hvis det begynner å brenne. Utrykningskjøretøy har ikke muligheten til å komme frem med denne trafikken, sier Knudsen og hilser på Jan Frode Knarvik som går sikk sakk mellom bilene.

— Det er håpløst. Det er gjennomgangstrafikken fra Nordhordland som er problemet. Folk tror denne veien er den kjappeste, men de står i kø dag etter dag og skaper store problemer for oss som bor her, sier han før han må løpe til bussen.

Vil ha flere fartsdumper

En liten grå Ford kommer suser opp bakken på andre gir, men må rygge ned igjen på grunn av møtende trafikk.

— Jeg skjønner frustrasjonen. Nå har han stått og ventet ganske lenge for å komme opp bakken. Problemet akkurat her er at det ikke er fartsdumper. Hadde det vært det, hadde i alle fall farten blitt redusert. Om kvelden kjører de i 60 her, sier Knudsen i Salhus Vel.

Salhus Vel har forsøkt det meste for å gjøre veien mer trafikksikker. Så langt har de klart å få på plass 30-sone og noen fartsdumper. Men de mener at dette ikke er nok.

— Vi trenger blant annet flere fartsdumper og en videreføring av 30-sonen helt til fotballbanen. Andre tiltak kan for eksempel, være skilting hvor det står at man må ta hensyn til de som bor der, flere politikontroller eller så kan det settes opp autopass ved avkjørselen fra Nordhordlandsbrua, sier Knudsen.

Nå vil de innkalle til folkemøte for å sette trafikksikkerhet i Tellvikvegen på kartet en gang for alle. Der forventer de at politikere og representanter fra veivesenet dukker opp.

— Nok er nok, sier Rønhovde i det lastebilen i bunnen av bakken endelig klarer å komme seg opp bakken etter å ha stått og ventet i 25 minutter.

OPPGITT: Trond Rønhovde og Steinar Knudsen i Salhus Vel har jobbet i mange åt med trafikksikkerheten langs Tellevikvegen. De synes det er useriøst av kommunen å konkludere med at veien ikke var farlig på bakgrunn av en befaring som ble gjennomført midt i sommerferien.
EIRIK BREKKE