Det var på et allmøte torsdag formiddag de ansatte fikk nyheten om at Rolls Royce' avdeling på Hagavik legges ned. Klubbleder Dag Kåre Støyva fra Fellesforbundet sier det var en tung beskjed å få for de ansatte.

— Vi ble likevel ikke veldig overrasket. Det har gått sterke rykter om dette i et par uker, sier han.

— Hvordan er stemningen blant de ansatte nå?

— Det kan du selv tenke deg. Det er veldig dårlig stemning her nå, sier Støyva, som selv er blant dem som mister jobben.

85 må gå

Produksjonen av styringssystemer som til nå har ligget i Hagavik flyttes til Brattvåg i Møre og Romsdal. Forflytningen skal skje om rundt to år.

85 av de totalt 125 ansatte i Hagavik jobber direkte med produksjonen, og alle de mister nå jobben. Resten, ingeniører, produktutviklere og de som jobber ved serviceavdelingen, kan trolig beholde en jobb i bergensområdet.

VEMODIG: Jan Helge Lyssand får fortsette i Rolls Royce på Laksevåg, selv om arbeidsplassen på Hagavik blir lagt ned. Likevel har dagen i dag vært vemodig, sier han.

Jan Helge Lyssand er en av de heldige, men han føler med kollegene sine.— Jeg har vært her siden 1990. Det er en vemodig dag, selv om jeg får fortsette på Laksevåg, sier han.

Tillitsvalgt Støyva vil nå jobbe med å hjelpe medlemmene å finne nytt arbeid.

— Vi er lovet at alle skal få bli her de to årene som er igjen av produksjonen, og at selskapet skal hjelpe folk å finne nytt arbeid, enten internt eller utenfor. Det blir viktig for meg å spesielt sikre at de eldre, som gjerne har vanskelig for å få ny jobb, finner noe nytt, sier Støyva.

Frustrert og oppgitt

terjes4 fx.jpg

Terje Søviknes (Frp), ordfører i Os kommune, sier han er svært opprørt etter dagens nyhet om nedleggingen.— Jeg kjenner jeg blir frustrert og oppgitt over at de river opp et fantastisk kompetansemiljø i en avdeling av Rolls Royce som har levert gode resultat og overskudd i mange år. Jeg blir opprørt, først og fremst på vegne av de som mister jobben, men også fordi dette rammer hele næringsklyngen innenfor maritim sektor, sier han.

— Det eneste lille lyspunktet er at de ikke flagger ut av landet.

Har prøvd å argumentere imot

Ordføreren sier han og kommunen har prøvd å overtale konsernet til å bevare avdelingen, uten hell.

— Vi har prøvd å bistå og argumentert med fordeler de har som nærhet til den nye, ferjefrie E39 og at det ikke er eiendomsskatt. Men det har ikke nådd frem, sier Søviknes.

Han sier nedleggelsen føyer seg inn i en rekke nedskaleringer av produksjonsvirksomhet i Os, og liker dårlig utviklingen.

— Det gjør noe med det samlede arbeidsmarkedet når du mister denne typen produksjonsarbeidsplasser. Heldigvis er situasjonen på langt nær helsvart, små kommuner med hjørnesteinsbedrifter har det verre. Her er Hagavik en del av et større næringsliv. Men trasig, det er det, sier han.