Se videointervju øverst i saken

Mandag kveld ble prest Bjørn Tore Sæle hastetilkalt: To av innbyggerne i Ullensvang hadde omkommet i flystyrt.

Totalt fem personer omkom i den verste helikopterulykken på fastlandet i Norge siden ulykken i Alden i Sogn og Fjordane i 1990.

De omkomne

Fire var passasjerer, og en var pilot:

  • Tore Bendigsen Ystanes (39), Bergen (pilot)
  • Kjetil Bu , (27) Kinsarvik
  • Andreas Søvik Fossmark , (24) Vaksdal
  • Siv Holtan (18), Lindås
  • Karianne Ringkjøb Dahl (29), Bergen Passasjerene hadde nære relasjoner: Kjetil Bu var kjæreste med Karianne Ringkjøb Dahl, Siv Holtan var kjæreste med Kjetil Bus bror og Andreas Søvik Fossmark var svogeren til Kjetil Bu.

De var med i en gruppe på i alt ni slektninger, som skulle bygge hytte på Vassli, på fjellet mellom Eidfjord og Kinsarvik.

Foreldre forsøkte å redde barn og svigerbarn ut av det brennende vraket.

Lensmann i Hardanger, Øyvind Rosseland, fortalte på en pressekonferanse tirsdag at det viste seg å være vanskelig og at helikopteret sto etter kort tid i brann.

— Dette er en svært tragisk ulykke, som har rammet en familie kraftig, og flere lokalsamfunn er også berørt, sier Rosseland.

Det er umulig å finne ord. De reiste opp ni stykker, og kom ned igjen fem. Det sier seg selv at det er vanskelig å håndtere. Prest Bjørn Tore Sæle

Åpen kirke

Siden har Bjørn Tore Sæle, prest i Eidfjord, vært en av de nærmeste sjelesørgerne for familiemedlemmene som var igjen på fjellet.

— Det er umulig å finne ord. De reiste opp ni stykker, og kom ned igjen fem. Det sier seg selv at det er vanskelig å håndtere, sier Sæle.

Sæle er bare en av dem som snakker om et herad i sorg. I Kinsarvik henger flere flagg på halv stang. Kirken står åpen. Onsdag kveld skal det være minnemarkering for de omkomne. Kjetil Bu og pilot Tore Ystanes var begge bosatt i Ullensvang - Ystanes i Kinsarvik og Bu i hjembygden Bu, mellom Kinsarvik og Eidfjord.

— Det første jeg tenkte, var: Å nei. Så begynte vi å arbeide, sier Solfrid Borge.

Hun er ordfører i Ullensvang, og kjenner familien der en sønn og tre svigerbarn døde.

— Faren kjenner jeg fra tidligere, og det blir vanskelig å håndtere en slik ulykke da. Følelsene blir forsterket, sier Borge.

Hun skryter av hvordan pilotens kolleger håndterer sorgen. Mandag kveld reiste Borge til helikopterbasen til Airlift, rett utenfor Kinsarvik sentrum. Der kom også de andre familiemedlemmene ned igjen, og ble tatt imot av prest og resten av kriseteamet.

— Det var godt å være på helikopterbasen. Selv om dette er slikt som aldri skal skje, takler de slike situasjoner. De er gode til å snakke med hverandre, sier Borge.

Det første jeg tenkte, var: Å nei. Så begynte vi å arbeide. Ordfører Solfrid Borge

Ni ulykker siden 1996

Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent. Hendelsen etterforskes av politiet med bistand fra Kripos, og Havarikommisjonen er i Hardanger for å blant annet granske vraket, terrenget, intervjue vitner og samle annen informasjon.

Helikopteret var av typen Eurocopter AS 350. Airlift har 14 slike i helikopterparken.

Administrerende direktør Johnny Skoglund i Airlift beskriver helikoptertypen som pålitelig og driftssikker.

— Vi må jo bare erkjenne at vi har hatt uhell med denne typen før, men det er ansett som et veldig pålitelig og driftssikkert helikopter. AS 350 er et av de mest brukte i verden, sier han.

Selskapet har hatt ni ulykker siden 1996. Flere av dem har kostet menneskeliv - se oversikt over ulykkene her .

Ullensvang kommune har satt opp en krisetelefon . Nummeret du kan ringe er: 53 67 15 00

HALV STANG: Prest Bjørn Tore Sæle og ordfører Solfrid Borge har tunge dager.
OLAV OLSEN, AFTENPOSTEN
DE OMKOMNE: Øverst fra venstre: Kjetil Bu, Karianne Ringkjøb Dahl, Andreas Søvik Fossmark, Siv Holtan og piloten Tore Bendigtsen Ystanes
POLITIET/PASSREGISTERET