Torsdag skal byrådet i Bergen behandle et forslag om å forby gatemusikk på Torgallmenningen.

«Gatemusikanter tillates ikke å opptre på Torgallmenningen, samt 10 meter inn i de tilstøtende sidegatene», heter det i et notat fra Grønn Etat.

— Hvis noe slikt går gjennom, er det svært alvorlig for meg. Dette er hovedinntekten min. Da sier det seg selv at jeg er bekymret, sa gatemusikant Rich Alexander til BT sist uke.

Nå reagerer også advokater og politikere.

GÅR HARDT UT: Advokat Bengt Waldow.

— Å rense Torgallmenningen for gatemusikanter er ulovlig. Politiet har ikke hjemmel til å gi generelle strafferegler om fremføring av musikk på bestemte offentlige steder. Det synes som om byråd og politi har en plan om å sikre seg sigøyner- og narkomanfrie gater ved å tegne seg kart og forby grupper opphold der, noe det selvsagt ikke er hjemmel for i politiloven eller ellers, sier advokat Bengt Waldow til BT.- Byrådet kan ikke sette seg over Stortinget og politilov og jeg lurer på hvordan Grønn Etat har tenkt å få det til. Spørsmålet hører hjemme på Stortinget, legger han til.

Byråd Eiler Macody Lund (Frp) vil ikke kommentere utspillet.

— Jeg må diskutere dette med Grønn Etat og komme tilbake med et svar, sier han.

Krever bystyre-sak

Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne krever at saken blir behandlet i bystyret.

— Om vi skal ha gatemusikanter i byens mest sentrale byrom er en sak av prinsipiell betydning, og da skal saken bli behandlet av byens øverste politiske organ. Det handler om hvilke ytringer vi slipper frem i det offentlige rom, sier Båtstrand.- Vi vil selvsagt diskutere denne problemstillingen i byrådet torsdag. Utover det har jeg ingen kommentar. Vi får vente og se, sier byråd Eiler Macody Lund.

Bakgrunnen for forslaget som byrådet nå skal ta stilling til, er ifølge kommunen «mange henvendelser fra publikum vedrørende støy».

I sommer sendte «Torvalmenningens Vel», en sammenslutning av huseiere og næringsdrivende på Torgallmenningen, inn en klage.

Bedrifter som Sundt, hurtigmatstedene McDonald's og Dolly Dimples og flere hoteller er med i foreningen.

— Personlig synes jeg totalforbud er å gå vel langt. Men regelverket må innskjerpes. Det har til tider vært for mye og for dårlig kontroll på musikken som har vært der, sier forretningsfører og kontaktperson, Arne Storetvedt.

Byrådet er altså enig og har utformet et kart over hvor det ikke er lov å spille. Området dekker i all hovedsak hele Torgallmenningen, fra Sjømannsmonumentet til Den blå steinen, samt deler av sidegatene langs.

«Utallige henvendelser»

Musikken oppleves som sjenerende for dem som er i nærheten, sa byråd Macody Lund sist uke.

— Vi har fått utallige henvendelser, spørsmål og oppfordringer fra næringsdrivende og naboer om å forby gatemusikk i dette området. Det er anstrengende, støyende og gjør det problematisk for dem å være der, sa han.

Gatemusikanter vil fortsatt kunne spille andre steder i Bergen sentrum uten søknad. Det er kun politiet som kan bortvise gatemusikanter, men Grønn Etat ønsker også mulighet til å anmode dem om å flytte seg.

Hva mener du? Diskuter under:

SENDT VEKK: Denne mannen fikk i mai i fjor påbud fra politiet om å fjerne seg fra Torgallmenningen i Bergen. - Det var til sjenanse. Han kunne jo bare to sanger, sa ansatte hos gullsmed Theodor Olsen.
ODD E. NERBØ