Senest fredag gikk det galt utenfor Gjensidigegården iSandviksveien i Bergen. En syklist (42) som trolig lå i sykkelfeltet, blepåkjørt i morgenrushet og måtte fraktes til sykehus.

— Du blir lettere sett hvis du ligger blant bilene, og der erlovlig å sykle der, sier leder Hans Jørgen Morvik i BergenCykleklubb.

For de som måtte være i tvil: Syklister har rett til å oppholdeseg i kjørebanen, med samme rettigheter og plikter som bilister. Det er slåttfast av myndighetene og står blant annet i Nasjonal Transportplan.

Politiet: - Bruk fortauet

Ulykken skjer bare to dager etter en sak på bt.no med et bilde fra E39 like før Fløyfjellstunnelen i Sandviken utløste over 250 leserkommentarer og en rekke direkte tilbakemeldinger tilredaksjonen.

Syklisten tråkket på midt på europaveien, på et av de mest trafikkerte punktene i Bergen.

Til tross for regelverket ba operasjonsleder Jan Steimler syklistene bruke fortauet, og overingeniør Svein Holmedal i Statens vegvesen la til at deikke ønsker blandet trafikk på en så tungt belastet vei.— Det er rart at de mener det. Vegvesenet er fagmyndighet, ogde har i praksis sperret veien for syklister i ett år. Forholdene for syklistene er genereltdårlige, og veiarbeidene har ikke akkurat gjort det enklere, sier Morvik.

«Kan hisse opp folk»

Han sier at gjenkjente mannen på bildet som «enaktiv syklist som sannsynligvis vet hva han gjør».

Sykkellederen er misfornøyd med at saken ble publisert på bt.no.

— Det kan bidra til å hisse opp folki begge leire, og det kan bli enda farligere å være syklist i veibanen. En delbilister oppfører seg ikke som de burde, akkurat som syklister, men syklistener uansett den svake parten, sier han.

Påkjørt - fortsetter å sykle

I februar ble proffsyklisten Fredrik Willmann meid ned av entilhenger under en treningtur på riksvei 702 vest for Flakk i Trondheim.

Også syklister foretrekker metoden som tar deg raskest fremmed minst mulig risiko. Og det er faktisk minst risiko i veibanen. Hans JørgenMorvik

Likevel foretrekker Morvik å kjøre midt i veien. Han er selvblitt påkjørt på vei ned fra Vallaheiene mot Bergen, men har fortsatt å sykle oftehjemmefra Morvik til jobben på Søreide.

— Også syklister foretrekker metoden som tar deg raskest frem med minst mulig risiko. Og det er faktisk minst risiko i veibanen. I Sandvikenligger det trafikkskilt og metallgjenstander i sykkeltraseen som du ikke ser fordet er for sent. Du skal også gjennom to bussholdeplasser. Det er uforsvarlig. I sør er det betydelig bedre, sier Hans JørgenMorvik.

Morvik og hans sykkelklubb har deltatt på flere møter medBergen kommune og Statens vegvesen om forholdene for syklister i Bergen.

— Myndighetene oppfordrer at folk sykler til jobb, og Bergenkommune er avhengig av det. Men det er veldig få som sykler fra nordre bydel oginnover. Saken er ikke løst, sier han.

Diskuter saken under:

REAGERTE: Prest og sykllist Hans Jørgen Morvik
BJØRN ERIK LARSEN (arkiv)