Se bildeserie øverst!

Før helgen kom nyheten om bergensere setter rekord i å kildesortere avfallet i år. Verre er at vi kaster ting som ikke burde vært kastet.

Det oppdaget BIR da de finsorterte 2535 kilo restavfall på Espehaugen gjenvinningstasjon nylig.

Bortsett fra farlig avfall og EE-avfall i restavfallet og malingsspann som hadde rent utover, reagerer renovasjonsselskapet på at de fant flere ting som aldri skulle vært der.

166 kilo var klær — og midt blant klærne lå det rent og pent brettet barnetøy.

Eksemplarisk pakket

Det er sjelden vi finner en hel sekk med fint brettede barneklær. Jeg tenkte med en gang at det var ekstra fint tøy. Det var rent og fint og flott, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal til bt.no.

— Ofte er det hauget opp i bossekker. Men dette lå i pene bunker, det var eksemplarisk pakket jentetøy, som de skulle tatt det fra skapet, sier hun.

— Det kunne med stor fordel vært levert til Fretex eller UFF. Det er bare snakk om å gå noen meter ekstra, sier Skudal.

Hun sukker også over flere andre ting:

  • Alt hageavfallet kunne blitt levert i haugen med hageavfall. Da hadde det blitt kompostert til ny jord.
  • Hadde flasker og aluminiumsformer blitt lever som glass- og metallemballasje hadde det blitt resirkulert til nye produkter. Plasten hadde blitt til ny plast, og papiret til nytt papir.
  • Når avfall resirkuleres bruker vi de samme ressursene om igjen. Det sparer miljøet for en unødig produksjonsbelastning. Ekstra viktig er det å levere alt farlig avfall som farlig avfall. Det er der miljøgiftene finnes og det avfallet krever derfor miljøforsvarlig behandling på spesialiserte anlegg, sier hun.

I fjor ble hele 66,7 prosent av avfallet levert til gjenvinningsstasjoner i Bergen sortert til materialgjenvinning av kundene.

— Men analysen viser at det helt klart er et potensial for å øke denne mengden, sier Skudal.

Ble positivt overrasket

BIR åpnet alle de sekkene og sortert dem. Fasiten var at 1348 kilo var restavfallet, eller 53,17 prosent av totalen.

Restavfallet inneholdt blant annet 108 kilo stort restavfall (en madrass og resten isolasjon), samt altså 166 kilo med klær.

— Dette var en interessant jobb å gjøre. Vi trodde egentlig at containeren ville inneholde en enda større andel med papp, plast og metall og ble egentlig positivt overrasket, sier stasjonsleder Asbjørn Sylta.- Men hva er egentlig restavfall? Det er det som ikke kan sorteres som noe annet og det er egentlig veldig lite. Vi er kommet veldig langt i oppdragelsen av kundene og mange kunder har gode holdninger. Et stort problem er imidlertid de svarte sekkene som blir stappet fulle av alt mulig når det ryddes i loft og kjellere. De hives som restavfall, men inneholder veldig mange forskjellige avfallstyper, sier Sylta.

— Der har vi en stor utfordring om vi skal få opp materialgjenvinningen ytterligere, sier stasjonssjefen.

Diskuter saken under:

HELT SKUTT: BIR fant også en rifle i restavfallet, og her poserer en av de ansatte med funnet. Den var heldigvis ikke ladd.
BIR