— De sier de skal fikse ditt og datt, men det har de vel sagt i snart 40 år. Klasserommene er helt forferdelige. Mange av vinduene er ødelagt og lar seg ikke åpne. Skolen er falleferdig – det ser ut som en ghetto her, sier Gerhard Horvei (15).

Barne- og ungdomsskolen Holen på Laksevåg har nærmere 500 elever. Barneskolen er blitt vedlikeholdt. Elevene BT har snakket med tilhører den eldste delen av skolen.

— Det henger løse strømledninger ned fra taket og i mange klasserom er det iskaldt, utfyller Steffen Holme (15).

Korridoren fra garderoben inn til svømmehallen ble brukt som innspillingssted for en skrekkscene i en av Varg Veum-filmene.

— Svømmehallen er ekkel og garderobene er ikke akkurat noe å rope hurra for, sier Terese Berger Henriksen (15).

LEI AV FORFALLET: Gerhard Horvei, Terese Berger Henriksen, Sondre Grønningen og Steffen Holme (fra venstre) er lei av å gå på en falleferdig skole. I 2009 ble navnet på skolen endret til Holen skole, men fortsatt står det Håstein skole på bygningen.
ØYVIND ASKELAND

Henriksen kjenner folk ved andre ungdomsskoler som har mye bedre fasiliteter, og mener Holen har et dårlig rykte. 15-åringen merker at de dårlige forholdene ved skolen går ut over motivasjonen.— Man blir ikke akkurat så veldig motivert når man kommer inn i disse triste bygningene om morgenen, sier hun.

Les dagens innlegg på BTbatt om skoleforfallet: Nedprioriterer elevene

- Frustrerende

Leder for elevorganisasjonen i Hordaland, Sara Hamre Sekkingstad, var med da Bergens Tidende besøkte Holen skole, som tidligere Håstein skole er en del av.

—  Jeg blir sint og opprørt, Det er forferdelig å høre hva elevene sier. Det skal ikke være slik. Elevene tilbringer tross alt fem–seks timer her hver dag.

— Det er både oppsiktsvekkende og frustrerende å se at noen må gå på skole i slike forhold. Dårlige skolebygg kan være med å påvirke elevenes motivasjon, noe som er viktig i elevenes skolehverdag. Det kan også gå utover elevenes helse, sier 20-åringen.

SVØMMEHALLEN: Bassenget på Holen skole er omringet av nedslitte vegger og dårlig ventilasjon.
ØYVIND ASKELAND

Sekkingstad får stadig bekymringsmeldinger fra elever som klager over skoleforfall. Elev­organisasjonen i Hordaland har som en av de tre politiske prioriteringene at de skal jobbe aktivt for å bedre elevenes fysiske miljø på skolen.— Dette er høy prioritering for oss nå. Vi jobber med dette i fylkesstyret, og ønsker å hjelpe disse skolene så mye som vi kan.

- Svært beklagelig

Leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), Christopher Beckham, mener forholdene ved mange bergensskoler er uakseptable.

-Jeg er svært urolig over de dårlige forholdene. Det er svært beklagelig at kommunepolitikere ikke har prioritert vedlikehold. Det er helt uakseptabelt at unger i har mangelfulle fasiliteter på skolene. Dette er skolebyråden sitt ansvar.

FUG-lederen oppfordrer foreldreutvalgene til å reagere sterkere.

Beckham sier FUG vil ta saken opp på det kommende dialogmøtet med kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) i mars.

— Jeg vil ta opp om det er mulig for staten å øremerke midler til kommunene som skal gå til innhold og vedlikehold, men det jo klart at kommunepolitikere vet hvor skoen trykker. Vi skal følge utviklingen nøye, sier han.

Kunne dette vært din skole?

BT setter i en serie artikler fokus på skolenes forfatning. Vi trenger din hjelp til å dokumentere skolenes sanne ansikt!

Hvordan står det til på din skole? Fryser du i klasserommet, er dusjene eller toalettene i stykker? Send bilder til 2211 eller skoleforfall@bt.no - eller fyll ut skjemaet under.

Hva mener du om forfallet i bergensskolen? Si din mening under!

HOLEN SKOLE: Korridoren fra gardroben inn til svømmehallen ved Holen skole ble brukt som innspillingssted i en skrekkscene i den siste Varg Veum-filmen.
ØYVIND ASKELAND
RYSTET: Frustrerende at noen må gå på skole under slike forhold, sier leder for elevorganisasjonen i Hordaland Sara Hamre Sekkingstads etter å ha inspisert Holen skole sammen med Bergens Tidende.
ØYVIND ASKELAND