Ingrid Raknes var storfornøyd da hun og fire andre beboere i Ladegårdsgaten vant frem med sakene sine i Bergen tingrett i mai i år. Alle fikk medhold i å heve kjøpet av leilighetene sine. Til sammen skulle forsikringsselskapene betale ut 5,3 millioner kroner til saksøkerne. Raknes skulle dermed få tilbakebetalt 1,6 millioner kroner.

Men så anket eierskifteforsikringsselskapene AmTrust og Anticimex.

— Jeg ble veldig skuffet, men jeg er ikke overrasket over anken. Jeg hadde håpet å få saken ut av verden. Det er frustrerende og psykisk tappende med denne saken hengende over seg, sier Ingrid Raknes.

Det er en belastning å vente på denne dommen.

Ingrid Raknes

Mener tingretten tar feil

De fem beboerne bodde i Ladegårdsgaten 64-76 i Sandviken. De tre leilighetene i saken ble kjøpt i 2006 og 2007.

I 2007 fikk alle de 38 andelseierne i borettslaget vite om sprekker i fundamentet. Men ifølge dommen, var det først mye senere at det ble klart hvor alvorlig skadene var.

Advokaten til forsikringsselskapene mente at vilkåret for å heve kjøpet av leilighetene var til stede, men at saksøkerne hadde reklamert for sent. Dette var ikke Bergen tingrett enig i.

Men selgerne og deres forsikringsselskaper gir seg ikke så lett. De mener Bergen tingrett tar feil og har derfor bestemt seg for å anke saken.

— Vi mener utgangspunktet for fristen er når beboerne blir oppmerksomme på feilen og det er et halvt år før de reklamerte, sier advokat Arne Meidell, som representerer selgerne og de to forsikringsselskapene.

— Nå er det på an igjen med ny runde i retten. Jeg har nok innsett at dette vil pågå en stund. Men jeg mener fremdeles at jeg har en sterk sak i lagmannsretten mot forsikringsselskapet, sier Raknes.

**Les også:

— De seigpiner oss**

Lang ventetid

Ankesaken til Raknes og de fire andre beboerne skal først opp i Gulating lagmannsrett 9. mars til neste år.

— Vi har ytret ønske om å få saken opp tidligere, men det gikk ikke, sier beboernes advokat Jakob Christen Christensen.

Lagmann Jan Erik Erstad ved Gulating lagmannsrett sier de er oppmerksom på denne saken.

— Vi skal passe på saken og prøve å få den fremskyndet. Men det er ingenting i dag som tyder på at vi klarer det, sier Erstad.

Han forteller at de skyldes dårlig dommerkapasitet og at det er mange forskjellig saker som skal prioriteres.

— Det er jo helt vanvittig lang ventetid. Jeg hadde håpet at min sak skulle bli ferdig før saken mot Bergen kommune kom opp, sier hun.

Raknes er også en av de 70 beboerne som krever 110 millioner kroner i erstatning fra Bergen kommunen. Saken starter 25. oktober i Bergen tingrett.

Les også: - Jeg føler meg som en hjemløs

Enda lenger ventetid

Det er også fem andre beboere i Ladegårdsgaten som har gått til sak mot forsikringsselskapet Protector. Rettssaken til denne gruppen skulle egentlig ha startet i juli i år, men er nå utsatt til den første eierskifteforsikrings-saken er ferdig.

— Hvis saken mot den første gruppen ankes helt til Høyesterett, kommer det endelig svaret først sent på høsten 2011. Utfallet for den ene saken får stor betydning for den andre saken mot Protector, sier Christensen.

— Det er en belastning å vente på denne dommen, som har så stor betydning for fremtiden min og min familie. Jeg er frustrert, og håper inderlig at saken får mulighet til å komme tidligere opp i lagmannsretten, sier Raknes.

Advokat Christensen har stor tro på at saken skal gå i favør av beboerne.

— Vi fikk medhold i tingretten og det må bety at det er håp. Jeg vet vi har en sak hvor det er gode muligheter til å nå frem, sier han.