Oddbjørn Djønne (53) lar blikket falle på tomten hvor moren (81) skulle flytte inn i nytt hus om kort tid. Han er blank i øynene.

Bare grunnmuren og stillasene står igjen av det som var på god vei til å bli et toetasjers hus helt nede ved fjordkanten.

Djønne rister på hodet.

— Det er ikke et fnugg av tvil i hodet mitt. Noen har tent på her, sier han.

Nedbrent for andre gang

For andre gang på fire måneder har flammer slukt huset han og søsknene var i ferd med å bygge opp i hjembygden Djønno i Hardanger.

Første gang var i juni. Natt til fredag skjedde det igjen.

— Jeg tenkte tanken i juni, og jeg er enda sikrere nå: Det er noen der ute som ikke ønsker at det skal komme noe nytt hus her, sier han, og skuer ut over Eidfjorden.

- Fikk advarsel i september

Bygden med rundt 50 fastboende ligger få kilometer fra den nye Hardangerbrua.

Historien startet egentlig på samme eiendom, andre juledag i 2011. Da brant et gammelt fruktlager, som også ble brukt som bolig, ned til grunnen. Brannårsaken ble aldri klarlagt.

Så kom husbrannen i sommer. Den ble avløst av en bråtebrann i september, bare 200 meter unna. Bråtebrannen blusset opp fire dager senere. Da var gjenreisingen av huset startet for andre gang.

— Og så brenner jammen huset ned bare noen uker senere. Min bror sa til meg i september at kanskje bråtebrannen var ment som en advarsel til oss om at vi ikke måtte bygge videre. Det er nesten skummelt å tenke på i dag, sier Djønne.

Våknet av lysglimt

VARSLET: Nabo Anders Djønne våknet av skarpt lys, og sto opp for å sjekke. Da var det bare å kaste seg i bilen.
Marita Aarekol

Litt lenger opp i fjellsiden, på andre siden av fylkesvei 302, bor Anders Djønne (48) og familien. Klokken 05 natt til fredag våknet han av at trærne i den bekmørke skogen bak huset hans plutselig var badet i lys.Fra stuevinduet kunne han se at det var full fyr i et hus 300-400 meter lenger ned i skråningen.

— Jeg så kun en enorm lyskule. Da var huset sannsynligvis for lengst overtent, sier Djønne.

Så kom han på at det bor folk i huset som ligger kloss inntil branntomten.

— Jeg kastet på meg litt klær, og kjørte ned til stedet. Jeg var der før brannvesenet. De rykket ut fra Granvin, Ulvik og Eidfjord. Heldigvis gikk det bra med de som bor i nabohuset, sier han.

Til tross for at det har oppstått fire branner på tre år i det samme området, ønsker ikke Djønne å spekulere i om det kan gå en pyroman løs i den lille bygden.

— Jeg vet rett og slett ikke hva som skjer, eller hvorfor. Men det er påfallende. Og det skaper bekymring hos folk. Sønnen min på 10 hadde tårer i øynene da han gikk til skolen i morges, sier han.

Politiet: Trolig påsatt

Politiet gir Djønne rett i at det som skjer er påfallende.

— Vi regner det som nesten sikkert at nattens brann var påsatt. Dette er den tredje brannen i det samme området på bare noen måneder. Det i seg selv er svært mistenkelig, sier politioverbetjent Per Helge Sekse ved Hardanger lensmannskontor.

INGEN SPOR: Politiet har ingen konkrete spor å gå etter, men føler seg sikre på at husbrannen var påsatt. Ifølge politioverbetjent Per Helge Sekse er det satt inn store ressurser for å løse gåten.
Marita Aarekol

Fredag gjennomførte politiet en rundspørring blant beboerne i området.En av dem er fruktbonde Knut Djønne (66). Han har bodd i Djønno hele sitt liv.

Han karakteriserer de siste måneders hendelser som skremmende.

— Hele bygden har gått på nåler siden den forrige brannen i sommer. Og så skjer det igjen. Sånn kan vi ikke ha det lenger, sier Djønne.

- Har det vært konflikter i bygden som kan forklare de mange brannene?

— Nei, jeg kommer ikke på en eneste én de siste årene. Ingen rettssaker og heller ingen krangler. Det som er spesielt er at alle brannene har skjedd i samme område, sier han.

Står uten spor

Krimteknikere vil i løpet av helgen starte arbeidet med å gjennomsøke branntomten. Hunder har søkt ved branntomten, uten å finne noe av interesse. Motivet for en eventuell ugjerning synes uklar.

Politiet har så langt ingen opplysninger som peker i retning av en bakenforliggende konflikt mellom noen av innbyggerne i området.

— Vi har ingen konkrete spor å gå etter, men er i gang med å kartlegge bevegelser i området. Da håper vi selvsagt at noen kan ha observert noe, sier Sekse, som forteller at politiet har satt inn store ressurser i saken.

Husbyggerne hadde akkurat gjort ferdig huset utvendig. Tomten var uten strømtilkobling da brannen startet.

Ingen konflikter

Heller ikke husbygger Oddbjørn Djønne klarer å forstå hvem som eventuelt står bak alle brannene, eller hvorfor.

— Jeg kjenner ikke til at noen her i bygden har noe imot oss, og vi har heller ikke vært i noen konflikt. Nå håper jeg bare at politiet klarer å finne den eller de som står bak. Dette skaper en uhyggelig stemning i bygden, sier han.

- Kommer dere til å gå løs på husbygging for tredje gang, tror du?

— For min del kan jeg ikke se at det har noe for seg å starte på nytt før vi har fått svar på hva som skjer, sier Djønne.

ENGSTELIGE: Fruktbonde Knut Djønne (66) har bodd i Djønno hele livet. Han forteller at innbyggerne er engstelige etter det som har skjedd.
Marita Aarekol