Johnsen er styremedlem i den frivilligbaserte dyrevernorganisasjonen.

Da hun mandag ettermiddag kom for å være vakt ved Dyrebeskyttelsen Bergens lokaler i sentrum, oppdaget hun et hundebur med to katter i — på trappen foran døren.

— Det var varmt, og de ble nok stresset av å stå så tett på trafikken like ved, sier Johnsen.

Det altfor lett å få seg en ny katt når ferien er over

Jonveig H. Johnsen, Dyrebeskyttelsen Bergen

Hun poengterer at sommerferien nærmer seg, og at det dermed er «sesong» for at Dyrebeskyttelsen får inn mange dyr.

— Men det er ganske drastisk bare å dumpe dyrene på trappen hos oss. Jeg håper de ikke sto der lenge i varmen, og at vedkommende som satte dem der visste om åpningstidene våre, sier Johnsen.

— Vi vil selvfølgelig helst at folk møter oss ansikt til ansikt med dyrene sine. Om vi ikke finner en løsning med én gang, så strekker vi oss langt.

Anonym beklagelse

I et innlegg om de to kattepusene på Dyrebeskyttelsens egen Facebook-side, påpekes det at dumpede dyr kan bli dehydrert - og i verste fall dø.

«Vi ber alle tenke seg nøye om før de går til slike drastiske tiltak. Den ekstreme varmen, faren for skader og at de ikke blir funnet raskt nok, kan føre til dehydrering og i verste fall døden. Uansett hvor de dumpes, så er risikoen der for at de blir ignorert og ikke får hjelp raskt nok», står det i innlegget.Sammen med de to kattene var det et anonymt brev, forteller Johnsen.

— I brevet beklaget vedkommende handlingen, men forklarte at de ikke kunne ta vare på dyrene lenger. Det sto også opplyst at hunnkattene ikke er steriliserte, og at de hadde prøvd å få dem satt bort til andre.

Dyrebeskyttelsens erfaring er at ikke-steriliserte hunnkatter blir et problem for folk når de skal på ferie.

— Hver andre-tredje uke har de løpetid. Hunndyr som blir forlatt for ferien, er gjerne gravide når eieren kommer tilbake. Eller de har vært drektige og føder mens eier er borte. For å slippe å tenke på dette, vil mange kvitte seg med dyrene på billigst mulig måte. Da velger de ikke akkurat sterilisering og kattepensjonat, sier Johnsen på generelt grunnlag.

Hun mener det må bli slutt på at små barn får bestemme at det skal dyr inn i familien, uten noen skikkelig plan for hvordan dyrene skal ivaretas året rundt.

— Og så er det altfor lett å få seg en ny katt når ferien er over, sukker Dyrebeskyttelsen-medlemmet.

- Ikke utrykningspoliti

På grunn av flere saker på vent, og mange fulle fosterhjem, ble løsningen mandag kveld at et Dyrebeskyttelsen-medlem tok med seg de to hunnpusene hjem for kvelden. De to kattene skal nå snarest få helsesjekk og bli sterilisert på Dyrebeskyttelsens regning.

— Når vi så omplasserer dem, som vi håper å få til, betaler den som overtar for jobben vi har gjort, forklarer Johnsen.

Hun ber folk tenke på at Dyrebeskyttelsen er bemannet med folk som jobber frivillig.

— Vi er ikke noe utrykningspoliti som alltid kan stille opp på «null komma null». I verste fall, hvis vi ikke finner en løsning, må vi be eier kontakte dyrlege og få dyrene sine avlivet. Men vi gjør det vi kan for ta vare på dyr og få dem omplassert til en god fremtid.