— Det er nå alvoret begynner, sier advokat Per Magne Kristiansen.

Kristiansen, som representerer de tolv Garnes-guttene, møtte sine klienter for å oppsummere granskingsutvalgets rapport, og for å diskutere den videre strategien. Gruppen har lenge jobbet for å få erstatning, og har gått til rettssak mot Bergen kommune. Rettssakene ble lagt på is i påvente av granskningen.

- En delseier

— Nå har vi fått resultatet, og det bekreftet det vi visste fra før. Men jeg tror kommunen ble overrasket. Det de trodde var enkelttilfeller av mishandling, var ikke unntaket, men regelen. De trodde nok ikke at det var så ille, sier Kristiansen.

Han og gruppen var enige om at rapporten er en delseier.

— Vi kan suge på denne karamellen en stund. Taktisk sett er vi i en ideell situasjon. Men det er nå alvoret begynner, sier Kristiansen.

Falt fra

Selv om de tolv Garnes-guttene er glade for at deres historie har blitt trodd, var det med vemod de mintes granskningsprosessen de har vært igjennom. Opprinnelig var de femten. Tre tålte ikke å få rippet opp i barndomsminnene, og tok sitt eget liv mens granskningen pågikk.

— Gruppen har eksponert seg, og stått på i denne kampen. Det har kostet. Jeg kan bevise en helt direkte sammenheng mellom vårt arbeid og et av tilfellene der en falt i fra. Spørsmålet blir om også arvingene vil få erstatning, sier Kristiansen.

Diskuterte erstatning

Gruppen diskuterte også hvor mye de skal kreve. Alle var enige om at de bør trekke søksmålet mot kommunen dersom de får et godt nok tilbud. Men hvis Bergen kommune tilbyr en enhetlig erstatning til alle som har vært utsatt for overgrep på barnehjem, vil de ikke uten videre godta den.

— Vi har stått frem med dette, og det har kostet. Dessuten var Morgensol og Bergen Guttehjem på Garnes i en særstilling, der var forholdene verst, sier Jan Erik Taule.

— Kommunen må skjønne hva det er vi har vært gjennom, hvor lange og vonde årene på Garnes var, sier Kjell Thevik.

— Det ville vært urimelig hvis ikke vi som har stått i front i denne saken ikke får vurdert erstatningen på et annet grunnlag, sier Per Landaas.

- I en særstilling

Også advokat Per Magne Kristiansen mener gruppen står i en særstilling.

— Hadde de ikke vært for oss, ville ikke denne granskningen blitt satt i gang, i hvert fall ikke nå.

Gruppen ble enige om at 725.000 kroner, summen to av ofrene fra barnehjemmet Morgensol fikk av kommunen, er et rimelig utgangspunkt.

— Denne gruppen fortjener det samme som de to Morgensol-jentene fikk, sier Kristiansen.

ENIGE: De 12 Garnes-guttene er enige om at de vil droppe søksmålet mot Bergen kommune hvis de får en skikkelig erstatning. F.v: Gunnar Strand, Kjell Thevik, Jan Erik Taule, Advokat Per Magne Kristiansen, Arthur Taule, Johan Landaas og Per Landaas. Resten av gruppen ønsket ikke å stille opp på bildet.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN