• Vi blir litt usosiale. Når vi kommer inn igjen etter å ha røykt, aner vi jo ikke hva de andre preiker om.

KRISTINE HOLMELID

Klokken er 22 lørdag kveld og julemiddagen er nettopp unnagjort. Ståle Høyvik, Siren Mildesveit og Trude Andersen står festkledde og hutrende og røyker like utenfor hovedinngangen til Radisson SAS Hotell Norge. Og de er ikke alene. Det kommer en jevn strøm av julebordgjester fra spisesalen og ut på gaten med røyken i hånden.

— Vi var inne på tanken om å leie et hotellrom slik at folk kunne røyke der. Men det ville blitt mye rot og bråk, og veldig usosialt. Halve julebordet hadde sikkert sittet der. Da er det tross alt bedre å stå ute. Det er så kaldt at vi røyker fort fra oss og går inn igjen til de andre, sier Ståle Høyvik.

Like oppi gaten, utenfor Rick's Stuene står en like stor gjeng med røykere og småfryser. De har gått tre etasjer ned og ut på fortauet for å få seg en røyk.

— Julebordet blir splittet opp. Det hadde vært mye bedre å kunne ta røyken og glasset med inn i en annet rom. Nesten ingen ikke-røykere gidder å bli med ut på gaten for å fortsette samtalen frysende her, sier Edel Linda Dale og Terje Kjøpstad.

- DELT I KLANER: - Julebordet blir delt i to klaner, røykerne og ikke-røykerne, sier Edel Linda Dale, Terje Kjøpstad og Stian Avedal på fortauet utenfor NUTEC sitt julebord. <p/>FOTO: KNUT EGIL WANG