Juni betyr ikke bare sommerferie for landets skoleelever, det er også synonymt med sommeravslutning. Gjerne mange av dem.

— Jeg har vært på klasseavslutning, kor, håndball og fotball, sier Line Irgens Solheim. Hun har to barn ved skolen, og står i kakeboden og selger kaker til inntekt for FAU ved Hellen Skole. Selv har hun bakt to av dem.

Må være forberedt

— Det hører med i juni, så man må være forberedt, sier hun.

På Hellen skole leker de ikke skoleavslutning. Alle skolens klassetrinn var samlet til en stor avslutning.

— Verdens beste førsteklassetrinn! roper speaker Lorang Carlson-Schistad, og førsteklasse løper inn på skoleplassen til tonene fra Safri Duo. Foreldrene heier fra sidelinjen.

— Faaantastisk, roper speakeren.

Alle elevene samler seg på skoleplassen, og varmer opp til skolestafett med synkrondans. Elevene vrikker mens en stemme synger "Say my name" fra høyttaleren.

- Ingen bønn

Ekteparet Vegar Styve og Elisabeth Norman har to jenter i første- og femteklasse, og har vært på to avslutninger så langt.

— Vi har vært på koravslutning og klasseavslutning. Det er veldig koselig. Det blir litt innkjøp og matlaging, men det er bare hyggelig, sier de.

I utkanten av skoleplassen har fedrene Ove Sørum og John Magne Haugen trukket seg tilbake ved ett av lekestativene.

— Hjelpe og trøste, jeg har vært med på fem stykker, sier Haugen.

Han har to barn ved skolen, og de siste to ukene har det gått slag i slag med sommeravslutninger. Han ramser opp håndball, fotball og buekorps.

— Det er ingen bønn når det er avslutninger, da må man være med, men det er veldig kjekt, sier han.

Sørum er enig.

— Det hører med årstiden. Det koster stort sett bare tid å være med, sier han.

Forpliktelse

Men det er ikke alle foreldre som synes det er like greit å delta på ulike avslutninger.

— Det er stor forskjell på foreldre. Noen synes det er krevende, særlig med flere barn og flere avslutninger som de må gå på. Andre synes det er greit og en fin måte å få kontakt med skolen og de andre foreldrene på. Det er krevende å være forelder i dag med barn i skolen, sier Anne-Mari Fleime ved Bergen Familierådgivning.

For noen foreldre kan slike arrangementer oppleves som forpliktelse snarere enn et kjekt arrangement.

— Det er mange som føler at de ikke strekker til, og skulle ønske de hadde mer overskudd og kunne glede seg til disse tingene. Noen føler nok at de må delta fordi de må. Det er viktig for ungene at de er med, og lærerne opplever at de er interessert og opptatt av skolen. Da kan det bli som en plikt, hvor man mister mye av gleden, sier hun.

"Helledussen"

Sommeravslutningen ved Hellen Skole kalles "Helledussen", og har vært arrangert i 40 år, forteller speaker Lorang. Etter at barna har løpt, er det de voksnes tur å løpe stafett.

— Flere av foreldrene har gått på Hellen selv, og vært med på Helledussen tidligere. De har kledd seg ut for å være med i dag, sier Lorang.

En av dem er Tobby Sander.

— Vi er "Dream Team", sier hun.

Sander og resten av laget som skal løpe stafett, har pyntet seg i rosa klær og hawaiiblomster om halsen.

— For mange er det en konkurranse om å løpe fortest, men vi vil vise barna at det viktigste er å ha det gøy. Vi er veldig publikumsvennlige, sier hun.