— Nå blir jeg helt satt ut av spill, sier kvinnen når hun hører at Erik Andersen har begjært seg prøveløslatt.

Hun er mor til en av guttene som Andersen ble dømt for overgrep mot.

— Jeg føler at vi nettopp er ferdige med saken. Det er jo bare drøye tre år siden den endelige dommen falt, sier hun.

Ba gutten lete i lommen

Sønnen gikk på barneskolen, og var på ferie da han møtte Erik Andersen.

Leken i en ballbinge ble avbrutt da en mann tok kontakt og ba gutten om hjelp. Han hadde mistet et viktig telefonnummer, og lurte på om gutten kunne hjelpe ham å lete etter lappen der nummeret sto.

De lette en stund, før mannen foreslo at lappen kanskje kunne ligge i lommen hans. Han ba gutten om å lete i lommene, selv hadde han for store hender.

Der stopper historien til gutten. Han varslet om at noe hadde skjedd med en gang, men har ikke klart å fortelle hva som skjedde etter at han puttet hånden i lommen til mannen.

I ettertid fikk han likevel en kraftig reaksjon på det som skjedde, og fikk oppfølging fra helsevesenet.

Stoler ikke på psykiater

Moren har liten tiltro til sakkyndigrapporten som ifølge VG konkluderer med at det er liten fare for nye overgrep.

— Et helt liv med misbruk, og så skal en eller annen psykiater bare slå fast at det aldri vil skje igjen? Det er ikke klokt.

DØMT: Erik Andersen vil nå ut av fengsel.
Helge Skodvin

Ifølge moren var saken lenge et tema som kom opp blant venner og bekjente.— Jeg vil ikke at dette nå skal bli noe sønnen min må forholde seg til igjen. Han har endelig gått videre.

- En vits

For sønnen var det viktigste å bli trodd og tatt på alvor av dommerne.

— Hvis han nå blir løslatt, vil det være helt tragisk. Da er både rettsvesenet og rettssikkerheten til disse barna en stor vits.

- Tok store deler av barndommen

Moren til en av de andre guttene Andersen ble dømt for overgrep mot, forteller at Lommemann-saken dominerte store deler av barndommen til sønnen hennes.

Det gikk flere år etter overgrepet mot den da ni år gamle gutten, før Andersen ble pågrepet.

— Det var akkurat som tiden sto stille. Stadig vekk ringte noen og minnet oss på det. Kripos, advokater, journalister. Så kom rettssaken. Det tok mange år av barndommen til sønnen min, sier hun.

Kastet opp etter vitnemål

Moren møtte som vitne på videolink under rettssaken.

— Det var forferdelig. Jeg kastet opp etterpå. Heldigvis var sønnen min fortsatt så ung at han slapp å være med på det. Men etter rettssaken var det på en måte ferdig. Vi fikk livet tilbake og kunne se fremover. I dag går det veldig bra med sønnen min. Men vi vet jo aldri hvordan unge menn har det innerst inne, sier moren.

Hun liker ikke å høre at Erik Andersen nå ber om å bli løslatt.

— Jeg kjenner at det knyter seg i magen. Men jeg tenker at rettssystemet må vite hva som er rett og galt. Jeg skal ikke være dommer over noen.

- Ikke overraskende

Siv Hallgren fungerte som koordinerende bistandsadvokat da de mange overgrepssakene mot Andersen ble pådømt i 2010.

Hun har så langt ikke mottatt noen reaksjoner på at 62-åringen begjærer seg prøveløslatt.

— Men enkelte av de mange fornærmede vil helt sikkert reagere negativt på en slik nyhet. Dette er en mann som ble dømt for usedvanlig mange overgrep. Vi har ingen sammenlignbar sak i Norge. Likevel syns jeg ikke det er overraskende at han begjærer seg løslatt.

- Hvorfor ikke?

— Fordi han har muligheten til å gjøre det nå som minstetiden nærmer seg sitt utløp. Det er hans rett å begjære seg løslatt, og da syns jeg ikke det er overraskende at han vil ut. Det ligger i menneskets natur, og det må vi bare forholde oss til, sier Hallgren.

Statsadvokat Per Egil Volledal har allerede antydet at påtalemyndigheten vil motsette seg prøveløslatelse nå.

Dermed må begjæringen behandles av domstolene. Dersom Andersen får medhold i tingretten, har påtalemyndigheten mulighet til å anke avgjørelsen videre til lagmannsretten.