Utenfor Høyres Hus i Kong Oscars gate, i tett bergensyr, står en smånervøst trippende ordfører Trude Drevland og skuler nedover gaten.

— Velkommen. Jeg står og venter på Doddo. Bare gå inn.

Fikk rockefot

Det er lørdag kveld og avslutningsfest for Monica Mæland - Bergens nybakte næringsminister, og byens ubestridte byrådsleder gjennom mange år.

Et trettitall feststemte er møtt frem, stort sett venner fra Høyres bystyregruppe gjennom tre perioder. Prosecco blir skjenket og snart skal maten på bordet.

Mæland er innkalt på kort varsel og med stor grad av hemmelighold. Da det ble klart at Mæland skulle ha hele helgen fri i Bergen, kunne ikke Høyre-gjengen la sjansen gå fra seg.

Sist helg var hun opptatt med Ernas statsrådskole - og fremover kan det fort bli fryktelig travelt for henne.

— Vi vil markere at Monica er ferdig med bystyreperioden og tiden som byrådsleder i Bergen, sier fylkessekretær Ole Kristian Hopp.

Nystemten

Programmet byr på mange overraskelser, med ordfører Trude Drevland som sprudlende vertinne.

Jeg har grått flere ganger i kveld, det innrømmer jeg

Monica Mæland på avslutningsfest

Den ferske næringsministeren visste ikke at hun skal få Nystemten i Ole Hamre-versjon, fremført av en gjeng fra «Fargespill». Hun ante ikke at Agnete Haaland skal stå der og gjøre ære på henne. Og nå vet hun ikke at Doddo snart skal komme inn og synge Unge Frustrerte Menn-hiten «Jeg vil bare ha en mann».

EN KLEMMENDE MANN: Eduardo «Doddo» Andersen har akkurat overrasket næringsminister Monica Mæland med «Jeg vil bare ha en mann». Hiten, som er en av Mælands yndlingslåter, var bare én av mange overraskelser til den nylig avgåtte byrådslederen på en avslutningsfest i Bergen lørdag kveld. - Én ting er å synse om ting, slik jeg gjør mye av. En annen ting er å gjøre noe med ting, slik du har gjort, skrøt Doddo.
ODD E. NERBØ

— Vi har prøvd å sette sammen ting som vi vet at Monica liker, sier ordfører Drevland mens Doddo ennå står på gangen og venter.- Og det har dere klart veldig bra, repliserer Mæland fra bordet.

— Ja, og «nå toppar vi hele driten», sier Drevland på tullebergensk - og vinker inn Doddo.

Dansefot under bordet

Mæland er fra seg av begeistring. Hun vifter med rockefoten under bordet, samtidig som hun banker takten med en finger på låret.

«Jeg vil bare ha en mann» er en av de absolutte favorittene hennes, har hun tidligere avslørt i et Dagbladet-intervju.

— Det er helt fantastisk hva Trude og de andre har laget i stand for meg. Jeg har fått noe av det beste kulturbyen Bergen har å by på, sier en storfornøyd Mæland.

— De kaller det avslutningsfest. Men jeg nekter å kalle det en avslutning. Det er en fortsettelse. Jeg skal fortsatt ha mye med disse flotte folkene å gjøre, sier næringsminister Mæland.

Hun avslører at hun er lettrørt.

— Jeg har grått flere ganger i kveld, det innrømmer jeg. Selv om det sikkert vil skade imaget mitt.

Takket Monicas ektemann

Ved siden av seg ved bordet har hun ektemannen TomErling SchmidtMæland. Han og parets to barn skal snart østover til hovedstaden for en periode. Men bare for en periode, forsikrer Mæland.

— Jeg vet jo ikke hvor lenge dette vil vare, om det blir et halvt år eller fire. Selvsagt håper jeg at denne regjeringen skal vare leeenge, men jeg vet jo ikke. Og det er i Bergen vi bor, selv om familien for en periode skal samles i Oslo, sier eks-byrådslederen etter en god ukes fartstid som statsråd.

— Det er jo her vi bor, gjentar hun bergenspatriotisk.

Før maten henvender ordfører Drevland seg til Mæland, bare for å fortelle at hun ikke skal snakke om henne. «Det er det så mange andre som vil gjøre i kveld».

I stedet vender Drevland seg mot Mælands ektemann Tom, med en flammende tale om hvor avhengig alle toppolitikere er av støtteapparatet rundt seg. De som alltid må stille opp og forsake sine egne planer når noe skjer, når toppolitikeren ringer hjem og sier «jeg kommer om tre timer, ikke for ti minutter siden».

— Monica hadde ikke kunnet ytt det hun har gjort i Bergen uten deg, Tom, sier Drevland.

Fiskeri og skandaler

Før maten blir det mer underholdning. Hvem andre enn Bjarte Hjelmeland dukker opp med sin klassiske Trude Drevland-parodi, formidlet gjennom et videoopptak som blir vist på storskjerm.

— Ikke på 75 år har vi hatt en fiskeriminister fra denne byen, tuller Hjelmeland, alias Trude, fra skjermen.

— Nå er det på tide at du, Monica, får slå ut håret og lage noen saftige skandaler.

Om Mæland ikke går med på at festen er en avslutning, så markerer den uansett et slags jubileum. I dag, søndag 27. oktober 2013, er det nemlig nøyaktig ti år siden Mæland inntok byrådslederstolen i Bergen.

— Det var jeg faktisk ikke klar over. Det var Trude som gjorde meg oppmerksom på det i kveld, sier Mæland. Tydeligvis litt rørt igjen.

Mandag flyr hun alene tilbake til Oslo - for å være hele landets næringsminister.

OPPOFREREN: Monica Mælands mann, Tom Erling Schmidt Mæland, fikk enorme mengder skryt fra ordfører Trude Drevland. - Du har alltid stilt opp for henne. Monica hadde ikke kunnet ytt det hun har gjort i Bergen uten deg, Tom.
ODD E. NERBØ