Mannen i 30-årene ble anmeldt for grov voldtekt av en kvinne han møtte på et utested i 2009. Nesten to år senere innrømmet hun at det hele var løgn og at samleiet hadde vært frivillig.

Etter å ha blitt dømt i tingretten for den falske anklagen, og siden fått skjerpet straff i lagmannsretten er saken mot kvinnen nå endelig avgjort ved at Høyesterett har avvist anken hennes.

Dermed blir straffen på syv måneders fengsel.

— Stor påkjenning

— Det var en stor psykisk belastning de første månedene. Jeg var varetektsfenglset og visste at jeg ikke kunne bevise at samleiet var frivillig, forteller mannen.

Kvinnen hadde levert opprevet undertøy til politiet som hun hevdet stammet fra voldtekten.

— Politiet hadde allerede beslaglagt undertøy i den aktuelle leiligheten. De burde allerede da ha skjønt at noe ikke stemte. Det er vel ikke så mange som går rundt med to sett på seg, kommenterer mannen.

Ville skjule utroskap

I retten har kvinnen forklart at hun gikk til politiet fordi hun var redd for å innrømme for samboeren sin at hun hadde hatt frivillig sex med en annen.

— Hun hadde sagt til meg at forholdet med samboeren var over, og at de bare bodde i samme leilighet av økonomiske grunner. Jeg burde vel kanskje ha skjønt at det ikke var slik.

Da han tilfeldigvis møtte kvinnen igjen på et utested nesten to år etter anklagene kom hun bort og beklaget. Hun lurte på hvordan hun kunne gjøre det godt igjen, og mannen i 30-årene svarte at hun måtte gå til politiet.

Han sa at han måtte ut å ta en røyk, før han ringte politiet og ba om råd.

De oppfordret ham til å finne flere vitner som kunne høre på innrømmelsen.

— Jeg fikk noen venner til å sitte sammen med oss, og vi tok opp samtalen på en telefon. I tillegg fikk jeg rundt 50 tekstmeldinger med beklagelser fra henne den samme uken.

- Uheldige konsekvenser

Senere innrømmet kvinnen også i politiavhør at anklagene var falske.

Mannen var misfornøyd da kvinnen ble dømt til én måneds ubetinget fengsel i tingretten, mens han selv risikerte en straff på fire år for voldtekt. Han er fornøyd med straffen som nå blir stående og mener den kan skremme andre fra å komme med falske anklager.

Kvinnens advokat Arild Dyngeland mener retten har lagt for lite vekt på at hun til slutt innrømmet løgnen.

— Hvis noen sitter og vurderer en tilståelse og vet at de da vil sende seg selv i fengsel, er det nok veldig mange som vil avstå. Da er det etablert et straffenivå med veldig uheldige konsekvenser.

Dyngeland sier kvinnen er skuffet over at anken er avvist.