— De som er ute og går tur bør ha respekt for skisporet de ukene føret varer. Samtidig er det veldig mange som er til beins, særlig på Fløyen. Det gjør det vanskelig å holde folk borte fra skiløypen, sier Geir Berntsen, leder i Idrettsetaten i Bergen.

I går skrev bt.no om langrennsløperne som reagerer på at folk i Bergen mangler løypekultur. Turgåere tråkker i oppkjørte skispor og gjør forholdene vanskelig for de som går på ski. Det er gåtrafikken i lysløypene langrennsløperne reagerer på. Ikke ferdselen på de vanlige veiene, for eksempel opp til Brushytten på Fløyen.

Diskusjon på kokepunktet

Berntsen forstår reaksjonen fra skigåerne.

— Det kan være fortvilende å gå på ski når sporene er ødelagt, sier han.

Også blant leserne har engasjementet vært stort. I formiddag var det kommet nærmere 90 innlegg på diskusjonsforumet. De fleste er enige i kritikken fra langrennsløperne.

«Når det fyrst er snø og trakka skiløyper tykkjer eg at fotgjengere kan finne andre like fine vegar å gå på. Viss kommunen har trakka skiløyper, er det meint for skiløparar ikkje fotgjengarar. Det er ikkje så ofte det er skiføre i Bergen. Vis hensyn.»

Men noen forbeholder seg også retten til å tråkke hvor de vil på Byfjellene, uansett føreforhold.

«Hva er det skiløperne innbilller seg? Skal vanlige turgåere skygge unna med gang det dukker opp en skiløper i våre turløyper? Dette minner meg om de egoistiske syklistene som gså tror de kan gjøre hva de vil. Jeg kunne ikke brydd meg mindre, men skjønner at det kan være lurt å ta med stav til selvforsvar.»

Bedre skilting

Geir Berentsen vil nå ta problemet opp med de som er ute og kjører løyper rundt Bergen, og se om det er mulig å finne en løsning.

— Vi kan jo vurdere bedre skilting, men det spørs om det vil hjelpe. Folk må ta hensyn til skiltingen i så fall, sier han.

Bergen kommune og ildsjeler i de lokale idrettslagene bruker store ressurser på å kjøre og vedlikeholde sporene i de fem lysløypene som finnes i området. Ved 15 centimeter snø eller mer starter prepareringen av løypene. Både de lokale ildsjelene og

Skiløypen på Fløyen kjøres opp på nytt hver dag så lenge snøen ligger.

— Problemet med turgåere i skiløypen er velkjent og utfordringen er størst på Fløyen der det oppholder seg veldig mye folk. Vi får en del tilbakemeldinger på dette, sier byfjellsforvalter Jan Robert Bransdal.

Han tviler også på om bedre skilting vil hjelpe på forholdene.

— Det spørs om det vil hjelpe. Tråkking i skiløypen har med holdninger å gjøre, og det er vanskelig å endre på kort sikt. Men informaasjon om hva som er en preparert løype er jo viktig, Bransdal.