En 46 år gammel mann er innlagt på Haukeland med lettere skader etter at han falt utfor en skrent på fjellet Melderskin i Rosendal søndag. Mannen ble slått bevisstløs i fallet, og ble hentet at luftambulansen.

Kvinnherad-lensmann Jan Ludvik Fosse er oppgitt over manglende fjellvett hos en del turgåere.

HJERTESUKK: Lensmann i Kvinnherad, Jan Ludvik Fosse, advarer mot forholdene i fjellet.
OVE A. OLDERKJÆR (ARKIV)

— Det er flott at det er fint vær, men det er en del som foretar totale feilvalg på hvor og når det er mulig å gå. Fjellvettreglene blir dessverre ikke alltid fulgt, sier lensmannen, og fortsetter:

— Jeg kan nesten ikke forstå at folk legger ut på en sånn langtur når det er så isete, det må jo gå galt. Denne mannen rutsjet nedover fjellsiden et par hundre meter, og det er bare flaks at han er i live.

- Særdeles glatt og isete

Lave nattetemperaturer, stekende sol på dagtid og vind som sliper snømassene til isglatt betong har gjort det farligere enn vanlig å gå fjelltur på Vestlandet.

46-åringen som ble skadet søndag skal ha falt omtrent halvveis oppe i det over 1400 meter høye fjellet ovenfor hotellet i Rosendal. Turen til topps er svartmerket og har ifølge et nettsted ekspert-gradering.

Dessuten er det en sommerrute, sier lensmannen.

— Fortsatt er det her hos oss og mange andre steder særdeles glatt og isete på en del fjellplatå. Vi vet jo at ulykker skjer, men noen legger ut på turer som de overhodet ikke har forutsetninger for, uten utstyr og uten å være kjent i området, sier han.

- Fjellet er ingen lekeplass

Jan Erik Grande i Norske redningshunder deltok i letingen etter en 36-åring som falt i døden i Uskedalen i Kvinnherad skjærtorsdag. Han fortalte om livsfarlige forhold enkelte steder i høyfjellet.

— Fjellet er ingen lekeplass akkurat nå. Snøen er som betong, og det er veldig fort gjort å skli. Da klarer du ikke å ta deg for. Du må nesten ha sikringsutstyr med deg, enten det er stegjern eller klatresele. Hvis ikke bør folk vurdere om de i hele tatt skal bevege seg inn i et slikt område, sa Grande til BT.

Lensmann Fosse håper folk tenker seg godt om fremover.

— Med dagens værmeldinger er grunn til å tro at flere legger ut på tur. Jeg håper de tar seg tid til å vurdere rutene nøye - og at de snur i tide, sier han.

HENTET NED: En kvinne meldte cirka 13.20 søndag at mannen som hun gikk tur sammen, hadde falt utfor en skrent på det over 1400 meter høye fjellet Melderskin.
MORTEN NYGÅRD, GRENDA