— Hun var en flott dame. Jeg var heldig som fikk henne, sier Harald Nordvik (68) og viser stolt frem et bilde av konen da hun var ung.

Harald Norvik var gift med Kari i 45 år, men 4. februar i fjor døde hun av kreft. 64 år gammel.

— Hun kom hjem fra en klassefest i oktober 2008 og klaget over at hun hadde vondt i magen. Vi oppsøkte legevakten på Askøy og fikk beskjed om at vi måtte til Haukeland for en sjekk, sier han.

Da han kom på besøk til konen dagen etterpå, fikk han beskjed om at hun hadde kreft i leveren.

— Jeg besvimte. Min kone tok det bedre. Hun ville ikke vite noen ting eller hvordan det kom til å gå. Hun var livredd for å dø. Etter en uke fikk vi beskjed om at dette bare gikk en vei, at hun ville dø.

Jeg ble rasende da jeg leste det. Hvordan er det mulig å ta seg så godt betalt på et sykehus? Harald Nordvik, enkemann

Fire måneder på sykehus

Det var starten på et fire måneder langt opphold på Haukeland Universitetssykehus. Nordvik og de tre barna besøkte Kari hver dag og ofte flere ganger om dagen.

— Vi visste at hun ikke kom ut igjen og vi ville være hos henne så mye vi kunne. Heldigvis hadde jeg en fantastisk arbeidsgiver som ga meg lov til å være med henne hele tiden, sier han.

Nordvik forteller at familien gjorde alt de kunne for at konen skulle ha det best mulig på sykehuset. Og de avlastet ofte ansatte ved sykehuset da de var der.

— De ansatte så at jeg var grusomt sliten. Jeg tok vel av 10 kilo i den perioden.

Gustav Lorentzen skrev brev

Nå er det gått et og et halvt år siden konen døde. Etter å ha lest i Bergens Tidende om Bjørg Steen og Heidi Beate som har betalt over 10.000 kroner for å besøke sine nærmeste, kom alt opp igjen.

— Jeg ble rasende da jeg leste det. Hvordan er det mulig å ta seg så godt betalt på et sykehus, spør Nordvik.

Selv måtte han og de tre barna ut med over 40.000 kroner i parkering for å besøke sin døende kone og mor.

— Selv hadde jeg ikke krefter til å tenke på parkeringen på den tiden. Det var de rundt meg og min venn Gustav Lorentzen som reagerte på det. Gustav synes det var helt forferdelig at vi skulle betale så mye for å besøke min kone, sier han.

Lorentzen sendte et klagebrev til Haukeland og fortalte om den fortvilende situasjonen. Men der var det lite å hente. Han fikk avslag.

— Jeg orket ikke å ta kampen der og da, men i etterkant ser jeg at det er blitt noen kroner i parkering.

Nordvik tok også selv kontakt med sykehuset mens konen lå der, for å høre om det var mulig å få en gratis parkeringslapp. Det var det ikke.

— Det er en skam. At folk som er i en slik sårbar situasjon på toppen av det hele må tenke på parkeringen.

Viktig prioritering

Han reagerer også på at folk sier man bør ta bussen til sykehuset i stedet for å bruke bil.

— Når en har vært gift med noen så lenge og vet hvilken retning det går, så vil en jo helst være sammen med dem så lenge man kan. Ikke kaste bort flere timer på bussen.

Han håper sykehusledelsen snart forstår hvor stor belastning den dyre parkeringen kan være for pårørende.