I helgen ble bt.no kontaktet av Furre. Han sendte oss to bilder han tok torsdag 17. januar på dagen. Det var klart og kaldt, kanskje minus fem grader i Øygarden da bildet ble tatt ved 12-tiden.

— Det var litt mystikk

— Min kone og jeg var på Ormhelleren i Øygarden, og plutselig så jeg at det var noe ute i havet. Først trodde jeg det var en båt, men den beveget seg ikke. Jeg ble stående og stirre og tok opp kameraet og fotograferte, forteller Furre.

FOTOGRAFEN: Roald Atle Furre fotograferte et objekt sørvest for Øygarden forrige uke. Han lurer på hva det var han egentlig så.

Det ser unektelig ut som plattformer, men ifølge Furre forsvant de brått kort tid etter.— Det var litt mystikk over det hele, sier Furre.

Hans tanker går til luftspeilinger:

— Du kan jo lure på om det går kameler der ute også, humrer han.

Gungne eller Sleipner?

Han lurte på hva det var han hadde fanget. Han slo raskt fra seg tanken om at det var en båt på vei sørover eller nordover. Han diskuterte med naboer og venner og la bildet ut på sin Facebook-side. Der er han klar på at det er en luftspeiling. Det er han fortsatt.

— Det må være en luftspeiling av en plattform i Nordsjøen. Jeg er helt sikker på at det ikke er en båt, mener han.

På Facebook kom det flere innspill på bildet.

En plattform på slep, to plattformer som slepes eller luftspeiling av en installasjon i Nordsjøen?

— Min teori er at det er enten Gungne eller Sleipner øst vi ser. Jeg har vært inne på Petroleumskartet og sett på installasjoner i Nordsjøen. Det kan stemme med posisjonen som de har og formasjonene, sier Furre.

- Ganske sikre på plattform

Ifølge Petroleumskartet ligger Gungne og Sleipner rett vest for Egersund. Avstanden til Stavanger er 240 kilometer.

— Det er langt unna, men det stemmer med posisjonen, sier han.

bt.no har vært i kontakt med meteorologer og folk fra havnevesenet i Bergen. På havnevesenet mener de at det kan være en installasjon i Nordsjøen som er fotografert. Det samme antydes på losterminalen på Fedje.

— Her er vi ganske sikre på at det er en plattform, muligens en luftspeiling, sier Oddvar Sildelid. Han ber oss sjekke med losformidlingssentralen på Kvitsøy.

SLEIPNER ØST: Avstanden til Stavanger er 240 kilometer. Kan det være denne plattformen som ble sett fra Øygarden forrige uke?
PETROLEUMSKARTET.NO

To skip forbi denne dagenEtter å ha fått oversendt bildet, tror de at det kan være et stort skip som speiles.

— Denne dagen gikk to tankere i dette området. Det kan være «British Cormorant» eller «Sti Highlander», sier losformidler Terje Nilsen. Han har diskutert saken med kollega Børge Fyllingen.

— Bruddet i bildet kan skyldes bølger, sier Nilsen.

Han understreker at han ikke kan fastslå om det er et av disse skipene som Furre har fanget.

«British Cormorant» er 251 meter lang og 63467 bruttotonn. «Sti Highlander» er 183 meter lang og er 23.304 brutttotonn. Ifølge losformidler Nilsen gikk de omtrent 27 nautiske mil fra land denne dagen. Det tilsvarer nesten 40 kilometer.

— Jeg setter pris på om bt.no kan skrive om dette og be leserne om hjelp. Det er nok noen der ute som vet hva jeg fotograferte, sier Furre.

Vet du hva bildene viser? Har du en teori? Fortell i feltet under!