Mandag morgen starter rettssaken der en 19 år gammel mann står tiltalt for å ha voldtatt og drept Hilda Feste (98).

Osingen kommer tiil å svare «nei» på spørsmål fra dommeren om han har gjort det han står tiltalt for.

— Han kommer ikke til å erkjenne straffskyld, og vi vil be om frifinnelse i prosedyren. For min klient er det helt uaktuelt å tilstå eller erkjenne noe han overhodet ikke kan huske, identifisere seg med, eller engang tenke seg at han kan ha gjort.

— En uforståelig handling

Det sier Rolf Knudsen (42), en av to advokater som forsvarer tiltalte i straffesaken.

Han har jobbet som advokat siden 1997, og har de siste seks årene vært fast forsvarer i Nordhordland tingrett og Gulating lagmannsrett.

Knudsen omtaler Os-drapet som den største saken han har vært direkte involvert i som forsvarer.

— Det er jo en grusom sak. Det er en helt uforståelig handling, og en tiltalt som er 19 år nå. Det gjør denne saken spesiell, sier Knudsen.

- Han var sjokkert

21. februar møtte han den da 18 år gamle mannen for første gang, noen timer etter pågripelsen.

Møtet fant sted i et avhørsrom på Bergen sentrum politistasjon. Der ble mannen orientert om de alvorlige anklagene mot ham.

— Han var rimelig sjokkert, men fattet, vil jeg si. Avhøret varte et par timer, hvor han ble bedt om å fortelle hva han husker fra den kvelden.

Helt siden osingen frivillig møtte som vitne noen uker før pågripelsen, har han stått fast på at han ikke husker noe fra de aktuelle timene drapskvelden.

Ordknapp om dom

Forsvareren holder kortene tett til brystet når det gjelder strategi og taktikk i den forestående rettssaken, men det er på det rene at bevisene mot 19-åringen synes å være sterke.

Flere, blant dem tidligere Kripos-topper, har tidligere uttalt til BT at saken nærmest virker kjørt med de bevisene politiet har i saken.

Knudsen vil ikke si hvordan 19-åringen ser på mulige utfall i saken.

— Vi diskuterer alle mulige scenarioer med vår klient. Det er en naturlig del av vårt oppdrag som forsvarere, men jeg finner det ikke riktig å gå inn på hva han konkret har sagt om akkurat det, sier han.

Tror det blir tøft

Forsvareren vil heller ikke besvare spørsmål rundt bevissituasjonen i saken. Det sparer han til prosedyren.

Mandag morgen, klokken 09.30, vil 19-åringen starte sin forklaring i rettssal V1 i Nordhordland tingrett.

— Han vil forklare seg om det han husker og det han ikke husker. Der er det ingenting nytt. Han har helt siden dag én gitt samme forklaring. Han regner med at det vil bli tøft å sitte der som tiltalt for en alvorlig forbrytelse med en strafferamme på 21 års fengsel, sier Knudsen.