Det nærmer seg slutten på vinterdekksesongen, og det betyr som vanlig problemer i trafikken.

Nå er det trøbbel på E39 i Romarheimsdalen i Lindås kommune i Nordhordland.

— Det er snø der og den del som kjører på sommerdekk, sier trafikkoperatør Eli Solberg.

Foreløpig har imidlertid ikke Vegtrafikksentralen registrert noen avkjøringer eller ulykker. De ser likevel grunn til å advare.

En minusgrad

Romarheimsdalen ligger med med sine 307 meter over havet nesten er på nivå med Kvamskogen, og tirsdag er det meldt en minusgrad midt på dagen.

Solberg sier at de dessuten har utfordringer med bobiler på for dårlig feste.— Alle skal være skodd for forholdene, understreker hun.

Fortsatt vinter i fjellet

De som skal over fjellovergangene må selvsagt også passe på å ha riktige dekk, her er det fortsatt vinter.

Hardangervidda er midlertidig stengt på grunn av uvær klokken 11.17 mandag. På Fv50 over Hol - Aurland er det kolonnekjøring på grunn av uvær. De øvrige fjellovergangene er foreløpig åpne, men over Haukelifjell kan det innføres kolonnekjøring på kort varsel.

Bytt om en uke

I forskrift om bruk av kjøretøy heter det: «Kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

Det er to uker til vinterdekkene bør av. Fra første mandag etter andre påskedag og til 31. oktober skal du ikke kjøre med piggdekk eller kjetting om ikke føreforholdene gjør det nødvendig.

Det forbeholdet er ikke alle som har fått med seg. I begynnelsen av mai i fjor havnet flere biler i grøften på Fanafjellet etter at det dalte ned våt snø, og på Vallaheiane sto kjøretøyene på kryss og tvers.