— Ikke noe vind, bred veibane og kjempefin sikt.

Slik skisserer Christine Kahrs forholdene på riksvei 52 torsdag kveld. Likevel har hun havnet midt i en kolonne på vei ned fra høyfjellet.

Vi hører hele tiden om at det er så voldsomt med uvær, men det virker ikke sånn for oss. Da er det heller ikke riktig at de lager kolonne

— Det er vittig, for vi skjønner ikke hvorfor. Det er ganske glatt, men selv om det er glatt må folk kunne sko bilene sine slik at de ikke utgjør en fare for andre. Det er helt unødvendig å ha kolonne under slike forhold, sier Kahrs, som kommer fra Hemsedal mot Bergen.

Tidvis smal veibane

Mens de suser videre mot Borlaug i 30-40 kilometer i timen stopper trailere opp for å legge på kjetting. Ellers er vinterforholdene svært flotte, sier Kahrs.

— Det er trygt og godt at vegvesenet passer på. Men hvis de legger inn kolonnekjøring slik som det er nå, så er det helt unødvendig. Det er budskapet, for det er ikke nødvendig med kolonne under så gode forhold, sier Kahrs.

Ifølge Vegtrafikksentralen er det brøytemannskapet på fjellet som bestemmer når kolonnekjøringen skal igangsettes.

I dag var det opprydningsarbeid og stedvis smal veibane som var årsaken til kolonne på riksvei 52, forteller trafikkoperatør Jan-Rune Presttun.

— Opprydningsarbeid oppstår når de må frese ut veibanen for at biler skal kunne møtes, sier Presttun.

Sikkerhet først

Brøytemannskapet regner med at kolonnen opphører litt over klokken 21 torsdag.

— Vi har veldig stor tiltro til dem som er på fjellet og jobber. De vet hva de holder på med og styrer hele fjellet. Vi overprøver ikke deres beslutninger, sier Presttun.

Uvær, vind, dårlig sikt og smal veibane er generelle kriterier for kolonnekjøring. Hensikten er å ivareta god sikkerhet på fjellet, forteller trafikkoperatøren.

— Brøytemannskapet åpner ikke for fri ferdsel uten å være sikre på at det skal gå bra. Vi vil ikke at folk skal kjøre seg fast på fjellet.

Vikafjellet stengt

På de fleste fjelloverganger er det kolonnekjøring i dag. Bare Vikafjellet er stengt, melder Vegtrafikksentralen.

Kahrs er nærmest blitt vant med å avslutte julefeiringen i en kolonne. Omtrent på dagen for ett år siden gikk det også sakte på vei ned fra fjellet via fylkesvei 50 fra Geiteryggen mot Aurland.

— Vi hører hele tiden om at det er så voldsomt med uvær, men det virker ikke sånn for oss. Da er det heller ikke riktig at de lager kolonne, sier Kahrs.