Beboerne var fremdeles skremt over det forrige raset da sikringsarbeidet gikk galt og hundrevis av steiner ble skutt ut og ned mot Tyssedal sentrum.

Odda kommune har leid inn firmaet Gjerden Fjellsikring for å drive sikringsarbeid i fjellsiden hvor det gikk et større steinras for halvannen uke siden. Mye gikk imidlertid galt da de skulle sprenge i fjellsiden ved 16-tiden. Hundrevis av steiner, noen store som fotballer, regnet ned over store deler av Tyssedal. Både i sentrum og i omliggende boligfelt måtte folk rømme fra steinene, som fløy flere hundre meter før de traff bakken.

Ble ikke varslet

— Dette skulle være en kontrollert nedskyting. Vi laget sikkerhetskart og sikkerhetssonene skulle være mer enn store nok. Vi vet ikke hva som gikk galt, sier oppsynsmann Einar Riise i Odda kommune.

Torsdag ettermiddag reiste han opp i helikopter for å ta fjellskråningen og området rundt nærmere i øyesyn.Både biler og bygninger ble skadet i Tyssedal sentrum, hvor ingen hadde fått varsel om sikringsarbeidet i fjellet.

— Fikk vondt i magen

— Tidligere i dag snakket vi om at vi måtte holde oss innendørs fordi de planla sprengning i fjellsiden, men vi hørte jo aldri noe som helst. Plutselig smalt det i bakken rundt oss, sier Jan Bosdal som var på jobb ved Tyssedal Bilservice da det begynte å hagle stein rundt ham.

— Jeg fikk vondt i magen og hadde mest lyst til å kaste opp. Det haglet og spratt stein. Sånt skal ikke skje, sier Bosdal.

— Nå tenker vi at vi hadde flaks. Alle er i live, og det er det viktigste.

Det er Randi Nondal enig hun. Hun forberedte middagen på kjøkkenet da hun hørte at det smalt på andre siden av dalføret.

— Jeg sprang ut på verandaen og så at det regnet stein overalt. Det er det galeste jeg har sett, sier Nondal.

Skadet i flukten

Politiet fikk melding om raset klokken 16.10 torsdag ettermiddag. Sammen med Norges Geotekniske Institutt (NGI) skulle kommunen foreta en kontrollert sprenging av en steinblokk på rundt 25 kubikk.

Ifølge politiet ble området vurdert og det ble evakuert et større området enn anbefalt.

— Noe gikk galt. Det blåste stein i en retning som ikke var evakuert og det falt ned stein på flere hus og industribygninger. Som følge av sprengingen sprang noen personer vekk fra området og falt og fikk noen småskader, opplyser Terje Hilland, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

I tillegg til bilforretningen ble flere andre bygninger skadet.

Ifølge Vegtrafikksentralen i Hordaland er ingen veier stengt, men strømmen er borte i Tyssedalstunnelen.

Gjerden Fjellsikring AS ønsker ikke å kommentere saken.

- Vellykket

Ordfører John Opdal i Odda kommune har selv vært på rasstedet torsdag.

— Vi har hatt et informasjonsmøte for innbyggerne i Tyssedal, og var etterpå oppe i helikopter for å se resultatet av fjellsikringsarbeidet. Ifølge ekspertene var det en vellykket fjellrensing.

Alle husene på Tveitahaugen var evakuert under sprengningen. De fleste har nå flyttet inn igjen, men de fire husene som ligger nærmest fjellet Tveitanuten er fortsatt evakuert.

En geolog blir torsdag kveld sendt til stedet for å vurdere den videre rasfaren. Det er ikke planlagt flere sprengninger.

- Vi burde varslet

- Det er flere som reagerer på at de ikke ble varslet om sprengningen. Burde dere informert bedre i forkant?

— De som bodde tett på den evakuerte sonen ble varslet, men i ettertid ser vi at hele Tyssedal burde fått informasjon om sprengningen. En begynner jo å lure når det plutselig smeller i fjellsiden, sier ordføreren.

— Kompetanse, risikoanalyse og evaluering har vært på topp i forbindelse med denne rassikringen. Så var det jo selvsagt uheldig at noen løse masser falt ned der den ikke skulle være, mener avdelingsingeniør Eirik Lia på samferdsel i Odda kommune.

Han sier det er snakk om et ustabilt fjell som har vært rasutsatt i mange år.

I LIVE: - Alle er i live, og det er det viktigste, sier Jan Bosdal ved Tyssedal Bilservice. Flere steiner gikk gjennom taket på bedriften.
MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD