• Jeg er glad vi har kommet så langt. Det er et viktig skritt på veien. Men det har tatt altfor lang tid.

Det sier Grete Ljones thor Straten til BT. Hun er mor til Ine, en av «Kvikk»— barna som omfattes av erstatningskravet.

— Det verste er å tenke på at Ine kunne ha vært frisk, sier hun.

Sammen med resten av «Kvikk»-foreldrene er hun innstilt på å jobbe videre for å komme til bunns i årsaksforholdet.

— Vi gir oss ikke før vi har klare svar, for andre skal ikke oppleve det samme som oss, sier Grete.

Skuffet over Forsvaret

Hun er langt fra imponert over Forsvarets behandling av saken.

— Jeg mener de har behandlet oss respektløst ved å bruke så lang tid. Over ti år har det tatt før vi fikk et gjennomslag som dette, sier hun.

Ine thor Straten ble født 15. februar 1988, og var tilsynelatende frisk. Fem måneder gammel fikk hun et krampeanfall som viste seg å være epilepsi. Tre år senere ble det klart at hun hadde en alvorlig hjerneskade som ble påført henne i løpet av de tre første månedene i svangerskapet. Ine har fått diagnosen cerebral parese. Nå er hun 18 år gammel og har nettopp flyttet i bofellesskap i Olsvikåsen.

Ines far, Harald thor Straten, var båtsmann på «Kvikk» fra våren 1987 til sommeren 1989. Mamma Grete var mye om bord da hun var gravid, også i den første delen av graviditeten.

— Ingen advarte oss mot risikoen ved radarstråling eller fortalte at vi burde ta noen enkle forholdsregler, selv om man allerede da var klar over mulige skadevirkninger.

- Absurd og bittert

— Jeg jobbet på kontor på den tiden og tok alle hensyn. Jeg spiste og levde sunt. Og i helgene gikk jeg altså om bord i en båt og utsatte meg intetanende for et miljø som skadet fosteret jeg bar på. Det er absurd og svært bittert å tenke på, sier hun.

Grete Ljones thor Straten måtte legge alle karriereplaner på hyllen da datterens problemer begynte. Ine krevde all hennes tid og energi. Ines hjerneskade er blitt gradvis verre med årene. Det har hendt at hun har hatt kraftige, epileptiske anfall i sammenhengende nesten to timer.

— Fortsatt har hun anfall hver eneste dag, av varierende styrke og varighet, og det er en form for epilepsi som aldri blir bedre, bare om mulig verre. Hun har hele tiden vondt. Jeg spurte legen en gang om hun kunne dø under ett av disse kraftige anfallene. Han svarte ja, forteller moren.

RESPEKTLØST: Grete Ljones thor Straten mener Forsvaret har behandlet «Kvikk»-foreldrene respektløst ved å bruke så lang tid på saken. Nå har vi endelig fått et gjennombrudd, men vi vil slåss videre til alle forhold ved saken har kommet på bordet, sier hun.
Håkon Eikesdal